Rehn-Kivi: Regeringens julklapp är nedskuren mathjälp till de fattigaste

21.12.2017

De som jobbar med mathjälpen vet att den redan från tidigare var otillräcklig.

I onsdagens budgetomröstningar beslöt regeringspartierna att skära ner stödet till de organisationer som delar ut mat till utsatta människor. Stödet skars ned med 1 miljon euro.

 Det är märkligt att regeringen fyra dagar före jul besluter att skära ner hjälpen till mest utsatta grupperna i samhället, säger riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi (SFP) som sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Statsstödet för mathjälpen har fördelats mellan olika frivilligorganisationer. De som jobbar med mathjälpen vet att den redan från tidigare var otillräcklig.

 Redan det att vi har människor i vårt samhälle som inte har mat för dagen är en skamfläck. Men att regeringen inte vill åtgärda problemet utan förvärrar nöden är grymt, säger Rehn-Kivi.

I social- och hälsovårdsutskottet har utsatta människors situation påtalats överlag, men det verkar vara som att tala för döva öron.

 Det är typiskt för den här regeringen att den struntar i konsekvenserna av hur politiken drabbar människor. Det verkar genomsyra det mesta av det som den här regeringen företar sig.

 I ett nordiskt välfärdssamhälle kunde man tycka att folk skulle erbjudas mat för dagen. Den här regeringen har valt en annan linje och det syns.

Rehn-Kivi hoppas att finländarna ska komma ihåg de utsatta och svaga i juletid.

 Många av oss lever i överflöd och vi kan dela med oss, men samhället har ett bredare och mer systematiskt ansvar för de svagaste. Det ansvaret ska samhället inte svika.

Skribent: