Adlercreutz: Sena effekter av cancer hos unga vuxna måste följas upp

19.12.2017

Skriftligt spörsmål i frågan har lämnats in i riksdagen av Anders Adlercreutz.

I Finland insjuknar årligen nästan 700 unga vuxna i åldern 18-35 år i cancer. Riksdagsledamot och SFP:s vice ordförande Anders Adlercreutz är orolig för uppföljningsåtgärderna av sena effekter hos personer som insjuknat i cancer som unga vuxna och har lämnat in ett skriftligt spörsmål i frågan.

− Enligt nya forskningsrön har personer som i ung vuxenålder insjuknat i cancer samt fått cellgiftsbehandlingar en större risk att senare insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar samt även en högre risk för förtida död. Med hjälp av rådgivning och förebyggande åtgärder kunde man möjligtvis minska och till och med förhindra uppkomsten av sjukdomar, säger Adlercreutz.

Adlercreutz hoppas att man systematiskt skulle följa upp patienter som blivit friskförklarade även efter att kontrollbesöken är över.

 Uppföljningen av cancerns sena effekter hos barn har enligt undersökningar visat sig vara kostnadseffektivt. Vi behöver ett tillräckligt omfattande och nationellt täckande uppföljningsprogram också för unga vuxna.

Skribent: