Vårdreformen är livskraftspolitik

31.08.2016

Enligt en rapport publicerad av jubileumsfonden Sitra är Vasa centralsjukhus på en optimal plats för att vara ett av framtidens fulljourssjukhus.

I beräkningarna beaktas befolkningsprognosen för år 2025, för att minimera befolkningens restid till närmaste sjukhus.

- Jag är förvånad om ministrarna vill nedgradera sjukhuset trots vad utredningen visar. Utredningen ger på objektiva grunder solklart Vasa en plats bland 12 fulljoursjukhus. Skulle man dessutom ta i beaktande näringslivspolitiska aspekter så borde Vasa de facto t.o.m. få ett universitetssjukhus, säger riksdagsledamot Joakim Strand.

THL:s olika mätningar lägger ständigt VCS på plats 2-3 av landets toppsjukhus. Befolkningen i det exportdrivna Österbottens landskap växer till skillnad från många andra landskap, och befolkningstätheten i Vasa är många gånger större än flera andra lanskapscentrum. I Vasaregionen bor 2 % av landets befolkning men vi står för över 30% av den totala energiteknologiexporten.

- De mest tragikomiska kommentarerna ger för handen att ett sjukhus på kusten vore ett problem. Man behöver inte granska jordklotet så väldigt noga för att inse att de mest betydande export- och kunskapscentren befinner sig just på kusten. Det är precis vad internationell handel är, och regioner som klarar av detta bör stärkas.

Skribent: