Soini har agerat i strid med Finlands linje

20.09.2018

På torsdagsförmiddagen föreslog fyra oppositionsgrupper – SDP, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP – misstroende för utrikesminister Timo Soini till följd för hans agerande och uttalanden om aborträtten i olika länder.

– Minister Soini har fört fram sina egna privata åsikter på ett sätt som står i strid med Finlands utrikespolitiska linje, där kvinnors och flickors rättigheter är viktiga element.

Det understryker gruppordförande Thomas Blomqvist. På torsdagsförmiddagen föreslog fyra oppositionsgrupper – SDP, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP – misstroende för utrikesminister Timo Soini till följd för hans agerande och uttalanden om aborträtten i olika länder.

– Som utrikesminister förväntas han företräda Finlands officiella linje. Även justitiekanslern har funnit skäl att klandra Soini för hans agerande, säger Blomqvist.

I debatten i riksdagen på torsdagen konstaterade riksdagsledamot Eva Biaudet att rätten till trygg abort är en central kvinnlig rättighet och en av tyngdpunkterna i Finlands utrikespolitik.

– Därför är det ofattbart att vår utrikesminister Timo Soini med sina utspel mot aborträtten har ifrågasätt Finlands enhetliga linje där vi försvarar kvinnors och flickors rättigheter. Genom sitt agerande har han skadat Finlands rykte som försvarare av mänskliga rättigheter i världen, säger Biaudet.

Riksdagen förväntas rösta om utrikesminister Soinis förtroende på fredag.

Skribent: