SFP i Nyland: Stoppa avvecklingen av Borgå sjukhus!

12.10.2018

Förra veckan kom beskedet om att de gynekologiska operationerna ska bort från Borgå sjukhus. Avvecklingen av Borgå sjukhus är ett nederlag för hela Östnyland.

Förra veckan kom beskedet om att de gynekologiska operationerna ska bort från Borgå sjukhus från och med nästa år och i stället endast utföras i Helsingfors och Hyvinge.

Avvecklingen av Borgå sjukhus är ett nederlag för hela Östnyland. Svenska folkpartiet i Nyland anser att vården bör finnas nära människan och motsätter sig en centralisering.

– Det var det här vi var rädda för då BB lades ner. Nu vill man ta bort de gynekologiska operationerna. Vad är nästa steg? Borgå sjukhus är väldigt viktigt för alla östnylänningar och vi måste få ett slut på avvecklingen och centraliseringen, säger Elin Blomqvist-Valtonen, fullmäktigeledamot i Borgå.

Hanna Lönnfors, fullmäktigeledamot i Borgå, är mycket oroad över utvecklingen och ser också centraliseringen som ett hot mot svenskan.

- Man kan fråga sig vad som händer med vården på svenska om sjukhuset i Borgå avvecklas och allt koncentreras till Helsingfors.

Nu måste kommunerna i Östnyland jobba tillsammans för att få en ändring i beslutet.

- Vi kräver att HNS tar sitt förnuft till fånga och istället för att avveckla satsar på att bevara och förstärka Borgå sjukhus, säger Blomqvist-Valtonen och Lönnfors.

Skribent: 
Location: