Minister Bergqvist vill se flera kvinnliga förebilder inom idrotten och sundare ideal på sociala medier

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist deltog på lördagen vid Svenska Kvinnoförbundets årsmöte i Åbo. I sitt tal lyfte Bergqvist upp de framsteg som gjorts för att förbättra jämställdheten inom idrotten men poängterade även behovet av att fortsätta arbetet.

– Kvinnor är fortsatt underrepresenterade i ledande positioner inom sport och idrott, trots årtionden av ansträngningar för att öka deras representation genom olika projekt, rekommendationer och utbildningar, som stöds av både vår nationella idrottspolitik och EU:s jämställdhetspolitiska riktlinjer, säger Bergqvist.

Vid sidan om statlig styrning, som t.ex. jämställdhetskriterierna för statligt understöd, lyfter Bergqvist upp mediernas roll. 

– Genom att öka synligheten för kvinnliga idrottsstjärnor och framgångsrika ledare både i traditionella medier och på sociala medier har vi möjlighet att skapa viktiga kvinnliga förebilder för unga flickor. Dessa förebilder kan inspirera och motivera unga kvinnor att följa sina drömmar och tro på sina egna förmågor inom idrotten. Det samma gäller förstås andra yrkesområden också, säger Bergqvist.

Bergqvist poängterar att det samtidigt är viktigt att vara medveten om att sociala medier kan ha en negativ inverkan på ungas självbild och välbefinnande.

– Det ökade fokuset på perfektion och osunda ideal som sprids genom sociala medier kan skapa stress och orsaka negativa känslor hos unga, särskilt när de jämför sina egna liv med det de ser på sina skärmar. Det är därför viktigt att inte bara lyfta fram positiva förebilder utan också arbeta för att skapa en balanserad och realistisk bild av framgång och välbefinnande för unga, säger Bergqvist.

Adlercreutz: SFP kan flytta både berg och gallupsiffror

– Inom SFP finns en vilja att göra och en vilja att jobba. Och med den viljan flyttar vi både berg och gallupsiffror, säger Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, som har meddelat att han ställer upp i SFP:s partiordförandeval.

Läs föregående artikel

Wickström: Låt läkare vara läkare och inte byråkrater

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström anser att läkarnas byråkratiska arbete måste minskas. Enligt honom så medger flera hälsostationsläkare att de har tid att bemöta betydligt färre klienter än tidigare. Orsaken är byråkratin och de svåra patientdatasystemen som belastar personalen.

Läs följande artikel