Livsfarlig politik

SFP kommer att jobba inom sjukvårdsdistrikten för en sund tolkning av jourförordningen där förlossningssjukhusen kan vara kvar.

De senaste dagarna har media rapporterat om konsekvenserna av indragna förlossningssjukhus. Allt flera barn föds på vägen till sjukhusen samtidigt som berättelser vittnar om föderskor som tvingats lämna sjukhusen i ett för tidigt skede.

- Mot den här bakgrunden har Svenska folkpartiet svårt att förstå social- och hälsovårdsministeriets agenda för att lägga ner ytterligare förlossningssjukhus, säger partiordförande Carl Haglund efter att partistyrelsen diskuterat frågan på torsdagen.

Nedmonteringen av våra sjukhus är en konsekvens av social- och hälsovårdsministeriets jourförordning som betyder större enheter och längre avstånd i hela landet. År 1975 hade vi 62 förlossningsenheter i vårt land, idag har vi 27 plus Åland och ifall ministeriets planer förverkligas minskar antalet ytterligare.

- Redan nu sker allt fler förlossningar på vägen, i fjol ökade antalet oplanerade förlossningar i hemmet eller på vägen till sjukhuset med 20 procent jämfört med året innan, säger Haglund .

 

- Vi ska inte glömma att detta handlar om liv och död där centraliseringsivern förblindat beredningen i ministeriet. SFP kommer att jobba inom sjukvårdsdistrikten för en sund tolkning av jourförordningen där förlossningssjukhusen kan vara kvar.

Author: