Ajatus pohjoismaisesta kansalaisuudesta elää

25.01.2017

Epävarmasta maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuen tarvitsemme ystäviä, jotka ajattelevat kanssamme samalla tavalla, ja joilla on aito halu parantaa globaalia tilannetta. Tarvitsemme ystäviä, jotka arvostavat yksilön oikeuksia eristäytymisen sijaan.

- Pohjoismaista ulottuvuutta voi, ja tulee, parantaa. Siksi nyt on myös pohjoismaisen kansalaisuuden aika, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson, joka myös toimii Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä, on tänään edistänyt pohjoismaista kansalaisuutta. Pohjoismaiden neuvosto kokoontui tänään Oslossa ja yksi kokouksen kuumimmista aiheista oli jäsenaloitteen pohjoismaisesta kansalaisuudesta edistäminen.

- Aloitteessa on kyse pohjoismaalaisten kansalaisten arjen helpottamisesta. Silloin tarvitaan laaja tilanneanalyysi, jotta näkisimme mitä toimenpiteitä tulee toteuttaa. Yhteinen henkilötunnus voisi olla tärkeä osa palapeliä, mutta ei ainoa. Meidän on kyettävä laajentamaan perspektiiviä ja keskittymään siihen, mikä on tärkeää kansalaisten näkökulmasta. Koen, että raja-aitojen poistamisesta on laaja yhtenäisyys, mutta että suorasta pohjoismaisesta kansalaisuudesta ollaan haluttomia puhumaan.

Henriksson on mukana keskiviikon 8.2. tilaisuudessa, jossa ajatushautomo Agenda julkaisee raportin ”Pohjoismaiden aika on nyt”. Raportti käsittelee konkreettisemmin pohjoismaisen kansalaisuuden edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Raportin ovat kirjoittaneet Sten Palmgren ja Gunnar Wetterberg. Oslon kokouksessa Pohjoismaiden neuvosto päätti jatkaa kuulemisia ja kutsua Sten Palmgrenin kuultavaksi huhtikuun kokoukseen.

Kirjoittaja: