Strand: Korkea aika panostaa positiivisesti tulevaisuuteen

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustajan Joakim Strandin pitämässä ryhmäpuheenvuorossa koskien hallituksen budjettiesitystä korostuu huoli maan tulevaisuudesta.

Hallituksen esityksen mukaan budjetti kasvaa 54,1 miljardiin euroon samalla kun velkaantuminen jatkaa kasvamistaan 5 miljardilla vuosittain.

– Kuitenkin vaikka ennusteet ovat synkät, on tärkeää muistaa, että on olemassa alueita ja toimialoja, kuten energia-, cleantech- sekä metsäteollisuus, jotka ovat menestyneet erinomaisesti kansainvälisessä kilpailussa. On koko maamme etu, että eri seutuja kehitetään niiden omista vahvuuksista lähtien. Jos esimerkiksi Vaasassa sijaitsevan Pohjois-Euroopan johtavan energia- ja clean-tech keskittymän veturit – jotka tuovat maahan miljardeja euroja ja työllistävät kymmeniä tuhansia – päättävät lähteä Vaasasta ja Helsingistä, on seuraava osoite Kiina, Intia tai Brasilia – ei mikään muu Suomen kaupunki, sanoo Strand.

Jotta talous saataisiin kasvamaan, julkiset tutkimus-, kehitys- sekä infrapanostukset olisi pääasiallisesti ohjattava sellaisille alueille ja aloille, joilla teollinen jalostusarvo ja vienti ovat korkeimmillaan ja joilla myös yritykset itse markkinalähtöisesti panostavat vahvasti tutkimukseen ja kehitykseen. Tätä kautta luodaan ja tuodaan uutta rahaa koko maamme hyvinvointipalveluiden – hoivan, hoidon, huolenpidon ja koulutuksen – rahoittamiseksi.

– Panostusten ja innovaatioiden lisäksi suomalaiset yritykset tarvitsevat myös parhaimpia työntekijöitä menestyäkseen. Maamme väestömäärän kehitys olisi kuitenkin jo nyt negatiivinen ilman maahanmuuttajia. Meidän on lisättävä työperäistä maahanmuuttoa esimerkiksi poistamalla tarveharkinta, jotta esimerkiksi suomalaiset start-up-yritykset voisivat tarpeen vaatiessa palkata ihmisiä myös EU:n ulkopuolelta. Lisäksi meidän tulee myöntää työlupa niille, jotka tulevat tänne turvapaikanhakijoina, jotta he voivat työllistyä nopeasti ja kotiutua suomalaiseen yhteiskuntaan, toteaa Strand

Lisäksi puolueen kritiikki kohdistuu muun muassa koulutukseen, kuntoutukseen ja kehitysapuun tehtäviin leikkauksiin, pakolaiskiintiön pienentämiseen sekä hallituksen aikeisiin liittyen YLE:n rahoitukseen.

Koulutuksesta leikkaaminen on leikkaamista tulevaisuudesta

Onko hallituksen todellinen päätavoite leikkaamalla vähentää yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, kysyy Nylander.

Lue edellinen artikkeli

Valtioneuvoston uskottavuus sopimusosapuolena

"Lakkautussuunnitelmat saavat minut kyseenalaistamaan valtioneuvoston uskottavuuden sopimusosapuolena"

Lue seuraava artikkeli