Kunnat kantavat taloudelliset riskit

21.09.2017

Maakuntauudistus ja siihen liittyvä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vielä täysin auki ja tämä luo epätietoisuutta kunnissa. Kunnat eivät voi suunnitella taloutta pitkällä tähtäimellä ja monet investoinnit jäävät tekemättä.

Etenkin esitetty rahoitusmalli, jossa kaikki kunnat menettävät samansuuruisen osuuden verotuloistaan, kohtelee kuntia epäoikeudenmukaisesti.

- Kunnat, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin ja onnistuneet järjestämään terveydenhuoltonsa kustannustehokkaasti, ovat suurimpia häviäjiä ja tulevaisuudessa enemmän tai vähemmän riippuvaisia valtionosuuksista, sanoo kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi keskustelussa ensi vuoden budjetista.

Myös sote-kiinteistöt, jotka voivat jäädä kunnille kun maakunnan vuokraamisvelvollisuus päättyy, on iso huolenaihe. Moni kunta suunnittelee jo nyt, ehkä hätiköiden, kiinteistöjen ja toiminnan myymistä yksityisille hoitoalan yrityksille.

- Kuntien tulisi saada tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja myös tulevissa maakunnissa. Kiinteistöt ja asiantuntemus ovat jo olemassa ja järjestely mahdollistaisi parhaan mahdollisen palveluiden integraation kuntien ja maakuntien välillä.

Kirjoittaja: