Henriksson: Nästa regering behöver se nyttan med tvåspråkigheten

Anna-Maja Henriksson efterlyser en nationalspråksstrategi 2.0

Tvåspråkigheten är en framgångsfaktor för vårt land. Språkkunskap är livsviktigt för ett exportberoende land som Finland – och för individen öppnar det upp fler möjligheter på arbetsmarknaden samt ett bredare kulturutbud, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

– Grundlagen och språklagen är tydlig om de språkliga rättigheterna. Det vi har problem med i vårt land är att förverkliga dem i praktiken, säger Henriksson.

Under tiden som ordförande för Folktinget initierade Henriksson tillsammans med dåvarande Folktingssekreterare Stefan Svenfors, den så kallade Ahtisaari-rapporten, som senare utmynnade i Finland första nationalspråksstrategi under Henrikssons tid som justitieminister.

Den här regeringsperioden har ändå tydligt visat att nationalspråken aktivt behöver bevakas.

– Nu behöver vi en nationalspråksstrategi 2.0. Nästa regering behöver se potentialen i tvåspråkigheten på ett helt annat sätt än den sittande regeringen har gjort. Språket handlar också om vår trygghet i vardagen. Äldre behöver få vård på sitt eget modersmål och för unga kan det vara livsviktigt att få psykologtjänster på sitt eget modersmål, sitt känslospråk.

Anna-Maja Henriksson höll i dag öppningstalet under nationalspråksseminariet i Jakobstad, till vilken föreningen Kansalliskielet – Nationalspråken med tidigare chefredaktören för Helsingin Sanomat Janne Virkkunen stod som initiativtagare.

Blomqvist: Satsningar på utbildning är satsningar på framtiden

En avgiftsfri och en utbildning av hög kvalitet samt en högklassig forskning är nyckeln till Finlands framgång. Satsningar behövs på samtliga utbildningsnivåer.

Läs föregående artikel

De stora reformerna flyttas till nästa regering

SFP:s riksdagsledamot och vice ordförande Anders Adlercreutz anser att regeringen sumpat de chanser till strukturella reformer som har serverats dem på silverfat.

Läs följande artikel