Minister Bergqvist om statsrådets ungdomspolitiska program: ”Ungas välmående, delaktighet och trygghetskänsla ska stärkas”

Statsrådet har fattat beslut om det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik (RUNGPO) 2024–2027. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist är särskilt nöjd över att unga hörts och varit delaktiga i beredningen av programmet.

–  Redan i ett tidigt skede av beredningen har undervisnings- och kulturministeriet hört över 7 000 unga och ett stort antal aktörer inom ungdomsarbetet och ungdomspolitiken på olika håll i Finland. För mig har det varit viktigt att programmet reflekterar sådana teman som de unga själva lyft som viktiga i arbetet att främja välbefinnande. Bland dessa finns bekämpning av utslagning och ungas möjligheter att påverka arbetet i att stävja klimatförändringen, säger Bergqvist. 

I programmet definierar regeringen målen för ungdomspolitiken och åtgärderna för att nå dem under regeringsperioden. Centrala teman är ungas välbefinnande i skolan och läroanstalter, tillträde till hobbyverksamhet med låg tröskel, stödjande av den ungas psykiska hälsa, förbättring av de ungas möjligheter att delta och påverka samt stärkande av de ungas trygghetskänsla, jämlikhet och gemenskap.

– Siffrorna på hur många unga som upplever ensamhet och problem med psykiska hälsan är oroväckande. Programmet lyfter olika former av stödtjänster med låg tröskel och förebyggande verksamhet. Vi måste bli bättre på att ingripa i ett tidigt skede, innan problemen hopar sig och eskalerar. Det här ett arbete som ska göras över ministeriegränserna och även kommuner, välfärdsområden och tredje sektorn spelar en viktig roll, säger Bergqvist.

– De unga är framtidens medborgare. Vi behöver åtgärder som stärker de ungas möjlighet att delta i beslutsfattandet och åtgärder som stärker ungas trygghetskänsla i vardagen. Det handlar om hur vi både på sociala medier och i sociala situationer bemöter och respekterar varandra, oberoende bakgrund, avslutar Bergqvist.

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande: https://okm.fi/-/valtioneuvosto-hyvaksyi-valtakunnallisen-nuorisotyon-ja-politiikan-ohjelman-vuosille-2024-2027?languageId=sv_SE

Norrback om nerläggningen av Metso Boards projekt i Kaskö: Besvikelse och framtidstro

Metsä Board meddelade tidigare idag (21.3.2024) att de inte genomför det planerade falskartongfabriksprojektet i Kaskö. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) är besviken, men utrycker också framtidstro.

Läs föregående artikel

Adlercreutz: SFP kan flytta både berg och gallupsiffror

– Inom SFP finns en vilja att göra och en vilja att jobba. Och med den viljan flyttar vi både berg och gallupsiffror, säger Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, som har meddelat att han ställer upp i SFP:s partiordförandeval.

Läs följande artikel