"Soini talar med kluven tunga"

23.06.2016

Finlands linje i frågan om Storbritanniens EU-medlemskap har varit otydlig.

Å ena sidan förde utrikesminister Soini på sitt partifullmäktige nyligen fram att EU är ett stort problem och att en folkomröstning i Finland om EU och euron är en god idé. Å andra sidan konstaterade han i Washington i maj att Britternas utgång ur EU vore en fullständig katastrof och att ett enat EU vore bättre också för Finland. Britterna folkomröstar om sitt medlemskap i dag.

- Finlands rykte som en pålitlig och ansvarstagande partner har varit i vågskålen under regeringens första år. Finland bör föra en målmedveten och tydlig politik. Det är inte trovärdigt av en minister att i populismens tecken och i hopp om att vända sjunkande understöd kommer med ett tvetydigt budskap, inte ens under egna tillställningar, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

- När regeringen i sin utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse för fram vikten av ett fördjupat samarbete och en aktiv utrikespolitik är vi de första att applådera – men vackra ord måste innebära konkreta handlingar. Oavsett hur dagens omröstning går ska Finlands svar vara tydligt. Ett starkt EU är bättre för Finland!

Skribent: