SFP vann ett mandat i Nyland

20.04.2015

Inte ens valseger räckte i Österbotten

Hela valresultatet hittar du här!

Partiet gjorde det bästa valresultatet sedan 1991 och som kronan på verket fick man ett tilläggsmandat i Nyland, där man gick fram från tre mandat till fyra. När 98,8 procent av rösterna var räknade hade SFP gått framåt med 17 420 röster och låg på 4,9 % jämfört med 4,3 % i föregående val.

Partiets ordförande Carl Haglund slog rekord i antalet röster som en SFP:are har fått i riksdagsval. Haglund fick 21 363 röster i Nylands valkrets. Det tidigare rekordet var också i samma valkrets från år 1983. Då samlade SFP:s dåvarande ordförande Pär Stenbäck 19 396 röster. Detta 32 år gamla rekord förpassas nu till historien.

 

SFP:s valresultat blev dock en tudelad upplevelse. Förlusten i Vasa valkrets satte sordin på valsegern. I Vasa valkrets gick SFP framåt med mer än 2400 röster och fick sammanlagt 50741 röster, vilket är en klar seger jämfört med riksdagsvalet 2011. Men inte ens valseger räckte i Österbotten. Det fjärde mandatet hängde på håret. Största orsaken till mandatförlusten är att Vasa valkrets nu har ett mandat mindre än i föregående val.

SFP:s invalda är:

Anna-Maja henriksson, Vasa valkretsJoakim Strand, Vasa valkrets
Mats Nylund, Vasa valkrets
Stefan Wallin, Egentliga Finlands valkrets
Carl Haglund, Nylands valkrets
Thomas Blomqvist, Nylands valkrets
Mikaela Nylander, Nylands valkrets
Anders Adlercreutz, Nylands valkrets
Eva Biaudet, Helsingfors valkrets

Skribent: