Artiklar

Henriksson: Kunskaperna i svenska och finska behöver stärkas

Under förra regeringsperioden krävde SFP en utredning om hur slopandet av det obligatoriska provet i det andra inhemska språket, dvs. svenska eller finska, i studentexamen har inverkat på språkkunskaperna. Idag överlämnades den till undervisningsminister, SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP lanserade sitt EU-valprogram: ”Tillsammans”

Svenska folkpartiet går till EU-val med stark framtidstro och målsättningen att trygga sitt mandat i Europaparlamentet. Den långa traditionen av aktiv och inflytelserik SFP-representation i Bryssel ska fortsätta. SFP:s politik och den finlandssvenska rösten behöver höras i Europaparlamentet också framöver.

Henriksson: Dags att vända blad

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kommer inte att kandidera för återval som partiordförande vid nästa partidag. Det meddelade hon vid en presskonferens under tisdagen den 27 februari.

Anna-Maja Henriksson: Tillbaka till utbildningstoppen

Bland det viktigaste för Finlands framtid är att vi fortsätter satsa på en god utbildning för våra barn och unga. Vart tredje år publiceras Pisa-resultaten. Det är en dag som man i utbildningskretsar väntar på med spänning. Hur har det gått för vårt land? Var placerar vi oss i den internationella jämförelsen? 

Henriksson: Mer arbetskraftsinvandring tryggar framtidens välfärd

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson betonade i sitt tal till SFP:s partifullmäktige i Åbo den 3 februari behovet av hållbara vårdlösningar och behovet av kunnig arbetskraft.

Henriksson ställer upp i EU-valet!

Svenska folkpartiets partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson kommer att kandidera i Europaparlamentsvalet den 9 juni 2024.

Anna-Maja Henriksson håller presskonferens 18.1.2024 kl. 14

Följ med presskonferensen här nere:

Henriksson: Ett fantastiskt genombrott – sametingslagen till riksdagen!

Regeringen har vid sitt sammanträde torsdagen den 14 december enhälligt godkänt förslaget till ny sametingslag. Lagförslaget går nu till riksdagen för behandling. Flera regeringar har eftersträvat att reformera sametingslagen, men inte nått ända fram.

RKP Saame firades i Enare

SFP firade i Enare under måndagen 27.11 lanseringen av den officiellt nyregistrerade lokalavdelningen RKP Saame. På plats vid festligheterna var SFP:s partiordförande, undervisningminister Anna-Maja Henriksson, Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, SFP:s vice ordförande, idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvistsamt SFP:s europaparlamentariker Nils Torvalds.

Henriksson och Westerholm: Flickor och kvinnor har rätt till trygghet, överallt!

Idag 25.11 uppmärksammas den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Sexuella och könsrelaterade trakasserier, våld och hot om våld är vanligt förekommande i flickors och kvinnors liv. För Svenska folkpartiet och Svenska Kvinnoförbundet står det alldeles klart att arbetet för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor måste fortsätta målmedvetet och att arbetet måste göras på alla nivåer. Det är av största vikt att samtliga känner till sina rättigheter och att det finns rätt hjälp att få. I det här arbetet behövs alla.

Henriksson: Var stolt över ditt modersmål. Tala svenska!

SFP:s långsiktiga arbete tryggar svenskan och tvåspråkigheten.

Henriksson: Ett starkt Nordiskt samarbete skapar trygghet i en orolig tid

Som minister för nordiskt samarbete har undervisningsminister och Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson deltagit i Nordiska rådets 75. session i Oslo. Samarbetsministrarna sammanträdde till möte samt möttes med Ungdomens Nordiska Råds presidium. Därtill besökte samarbetsministrarna de nordiska institutionerna i Oslo. De fick bl.a. en presentation av Svanenmärket och Nordforsk.

Rasismen ska bort

Det har varit en politisk sommar utan motstycke. Men enträget arbete har lett till resultat. Det som föreföll som en stundvis hopplös situation, har landat i att samtliga ministrar i regeringen tar avstånd från alla former av rasism och lovar jobba aktivt för att främja jämlikhet och icke-diskriminering såväl nationellt som internationellt. Arbetet mot rasism och diskriminering effektiveras, och det är mycket viktigt.

Henriksson: Satsningar på utbildning, forskning och tillväxt för Finland framåt

Regeringen Orpo avslutade sent på tisdagen den 19.9 sin första budgetförhandling som gick av stapeln vid finansministeriet i Helsingfors. SFP:s partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson är nöjd med slutresultatet.

”Vi har gjort historia”

Henriksson gläds över regeringens meddelande om motarbetande av rasism.

Henriksson utsåg sina medarbetare

Partiordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har kallat Anna Abrahamsson, Laura Ollila, Anita Westerholm och Alexander Junell till sina specialmedarbetare.

Henriksson: Blockpolitik passar inte Finland.

Vi behöver inte mera motsättningar och splittring – vi behöver mera tillit och gemenskap i vårt samhälle. Finland behöver mindre blockpolitik och mera mittenpolitik, sade Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson när hon öppnade SFP:s partidag i Tammerfors.

Henriksson slår rekord som justitieminister

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson har på söndagen den 4 juni fungerat som justitieminister sammanlagt 2898 dagar. Hon blir därmed den minister som innehaft justitieministerposten längst i Finland.

Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till SFP:s partiordförande

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till partiordförande. Henriksson har fungerat som partiordförande sedan år 2016. Henriksson har lett partiet till flera valsegrar och leder nu andra gången SFP:s förhandlingsdelegation i regeringsförhandlingarna.

Henriksson: Det slutliga förhandlingsresultatet avgör SFP:s regeringsmedverkan

Svenska folkpartiet har tackat ja till regeringssonderaren Petteri Orpos inbjudan till regeringsförhandlingarna. Partiordförande Anna-Maja Henriksson betonar att det är det slutliga förhandlingsresultatet och hur tydligt SFP:s målsättningar syns i regeringsprogrammet som avgör SFP:s regeringsmedverkan.

Henriksson: En historisk dag för Finland och Nato – aldrig mera ensam!

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över att Finland nu är ett Natoland.

SFP håller ställningarna trots utmanande riksdagsval

Svenska folkpartiet håller ställningarna trots ett utmanande riksdagsval. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är ändå nöjd med SFP:s resultat.

Henriksson och Himmanen: Hållbar energi skapar välfärd

Svenska folkpartiet lanserade idag sitt energipolitiska program med rubriken ”Hållbar energi skapar välfärd”. Programmet presenterades av SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson och Heidi Himmanen som lett arbetsgruppen som berett programmet.

Henriksson: Nu behövs ekonomisk tillväxt för att trygga välfärden!

De senaste åren har varit tuffa på många sätt och den offentliga ekonomin har utmanats både nationellt och globalt. Utan ekonomisk tillväxt riskerar vi vår välfärd sade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vid seminariet Finland 2023-2027, i Helsingfors. Henriksson underströk företagens avgörande roll för att skapa arbetstillfällen och tillväxt.

Henriksson: En sorgens dag för samerna och grundlagsutskottet!

Grundlagsutskottet har idag efter omröstning (9-7) meddelat att man inte kommer att lämna något betänkande om sametingslagen. Det betyder att Finland inte kommer att få en ny sametingslag denna regeringsperiod.

Nu är det dags för riksdagen att godkänna förslaget till ny sametingslag

Henriksson på Samernas nationaldag:

Henriksson om tilläggsbudgeten: ”Vårdsituationen måste fås under kontroll”

Idag har regeringen beslutat om ett förslag till den troligtvis sista tilläggsbudgeten för denna valperiod. Tilläggsbudgeten skjuter bland annat till mera resurser för vården, stöd till finländarna för de höga elpriserna och satsningar på att motverka ungdomsbrottsligheten. För Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson har det varit viktigt att vården nu får mera resurser.

Henriksson vill skapa framtidstro och tillväxt – siktar på minst fyra SFP mandat i Vasa valkrets

SFP:s ordförande, justitieminister och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson körde igång sin riksdagsvalskampanj under söndagen i Jakobstad. Henriksson har varit riksdagsledamot sedan 2007 och fungerat som justitieminister i snart åtta år i sammanlagt 4 regeringar.

Henriksson: Nu blir det fler undervisningstimmar i svenska

Statsrådet har idag godkänt en förordning om mera undervisning i det andra inhemska språket. Från och med hösten 2024 utökas undervisningen i B1-språk med en årsveckotimme i åk 7–9. Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över att SFP:s långsiktiga mål nu blir verklighet.

Henriksson: Jouren i Jakobstad tryggad

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över social- och hälsovårdsministeriets beslut att Jakobstads sjukhus får fortsatt tillstånd för allmän dygnet-runt-jour.

Historisk dag: SFP grundar förening i Stockholm

SFP:s traditionsenliga julmingel i Stockholm ägde rum under onsdagskvällen. SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson kunde under julminglet avslöja nyheten om SFP:s nygrundade förening – SFP i Stockholm.

SFP lanserade sitt riksdagsvalsprogram: Framåt tillsammans

Svenska folkpartiet har som målsättning att göra det bästa riksdagsvalet någonsin mätt i röster, med ett väljarunderstöd på åtminstone 5 procent, och att vara representerade i alla valkretsar. SFP siktar på att behålla alla sina nuvarande mandat och få två tilläggsmandat.

Henriksson: Jag uppmanar alla bildningspartier att rösta för sametingslagen,för samernas och Finlands skull

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson lyfte i sitt tal till SFP:s partifullmäktige upp behovet att förnya den föråldrade sametingslagen.

Henriksson: En ny sametingslag behövs för att trygga samernas rättigheter

Regeringen har idag gett förslag om en ny sametingslag till riksdagen. Justitieminister, Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson är ansvarig minister för samefrågor och har lett arbetet för den nya sametingslagen under hela regeringsperioden. Henriksson anser det viktigt att lagförslaget nu går vidare till riksdagen, trots att man inte nådde en samsyn inom regeringen, och Centern röstade emot förslaget.

Henriksson: Vi behöver mera språkbad i Finlands skolor

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson höll festtalet då Alma daghem och Språkbadsskolan-Kielikylpykoulu invigdes i Jakobstad på lördagen.

Henriksson: Långsiktigt arbete behövs för samernas språkliga rättigheter

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson understryker i samband med den samiska språkveckan vikten av långsiktigt arbete för samernas språkliga rättigheter.

Henriksson: Striktare räntetak på konsumentkrediter

Regeringen har under ledning av justitieminister och Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson vidtagit omfattande åtgärder för att förebygga och bekämpa överskuldsättning. Idag föreslår regeringen ytterligare lagändringar för att förbättra finländarnas ekonomi. Regleringen av konsumtionskrediter stramas åt och gäldenärernas skyddade belopp vid utmätningar höjs temporärt för att stärka köpkraften.

Flickor ska ha rätten att bestämma över sina liv, sin framtid och sin kropp

Tisdagen 11.10 uppmärksammas den internationella flickdagen. Dagen firar flickors kraft världen över, men fokuserar särskilt på det arbete som måste bli gjort för att förbättra flickors ställning globalt. På många ställen i världen är flickor ännu särskilt utsatta och åtgärder måste vidtas för att världen ska bli mera jämställd. Temat för årets internationella flickdag är flickor och ekonomi. SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson och Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm framhåller vikten av målmedvetet jämställdhetsarbete.

Henriksson: De stupades, veteranernas och de äldre generationernas arv förpliktar

Justitieminister, SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson höll tidigare idag festtal vid Kaatuneiden Omaisten Liitto ry:s (De stupades anhörigas förbunds) huvudfest i Karlebys stadshus. Henriksson betonade i sitt tal, att de stupades, veteranernas och de äldre generationernas arv förpliktar.

Henriksson i sitt invigningstal vid H-huset i Vasa: Människans behov sätts i centrum

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson talade tidigare idag vid invigningen av H-huset. H-huset är ett nybygge på Vasa centralsjukhus område, där tjänster för socialvårdens, primärhälsovårdens och specialsjukvårdens tjänster är under samma tak.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson har kallat Brita Brännbacka-Brunell till specialmedarbetare

Justitieminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har kallat hum.kand. Brita Brännbacka-Brunell till specialmedarbetare. Brännbacka-Brunell är hemma från Jakobstad där hon är ordförande för nämnden för bildning och välfärd. Brännbacka-Brunell har varit aktiv inom kommunalpolitiken sedan 2013 och under åren 2018-2020 var Brännbacka-Brunell vice ordförande för Svenska folkpartiet i Österbotten.

Justitieminister Henriksson i sitt budgetanförande: Vi måste få slut på våldet

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade i sitt budgetanförande i riksdagen idag att det är centralt för rättsstaten att medborgarna har förtroende för både lagstiftningen och rättsprocesserna.

En budget som stärker hushållens köpkraft och förbättrar barnfamiljernas situation.

Henriksson om regeringens budgetuppgörelse:

Alexander Junell blir justitieminister Anna-Maja Henrikssons riksdagsassistent

Alexander Junell (23) blir ny riksdagsassistent för SFP:s partiordförande, justitieminister Anna- Maja Henriksson. Junell är rättsnotarie och genomför sina magisterstudier i juridik vid Helsingfors universitet. Han har tidigare jobbat som juristpraktikant på en advokatbyrå och ett börsbolag samt inom fastighetsförmedlingsbranschen. Han har även varit ordförande för Svensk Ungdom i Karleby. Junell kommer ursprungligen från Karleby men bor nu i Helsingfors.

SFP och Svenska riksdagsgruppen presenterar åtgärdsprogram för att stärka tvåspråkigheten i Finland

Henriksson: Vi vill bland annat öka veckotimmarna i svenska

Anna-Maja Henriksson besöker Almedalsveckan

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson besöker Almedalsveckan i Visby idag och imorgon, 5.7-6.7. Almedalsveckan är det främsta årliga samhällsforumet i Sverige som samlar de politiska partierna i Sverige till Gotland varje sommar. Under sitt besök kommer Henriksson bland annat att träffa ordförandena för SFP:s systerpartier i Sverige, Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Johan Pehrson.

Henriksson: Vi måste stå upp för allas lika värde och rätt att älska den man vill

-Vi får aldrig sluta kämpa för mänskliga rättigheter. Dagens försök att störa ett Pride-evenemang vid centrumbiblioteket Ode och det oerhört tragiska terrordådet i Oslo nyligen som troligen var riktat mot sexuella minoriteter, där två personer miste livet och ett tjugotal skadades, är exempel på incidenter som visar att vårt arbete för HBTIQA+-personers rättigheter inte är klart. Tvärtom ska vi visa i ord och handling att vi står upp för allas lika värde och rätt att älska den man vill, säger Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson inför Pridehelgen.

Henriksson: En seger för jämställdheten och landets kvinnor och flickor. Riksdagen har idag godkänt den historiska reformen av sexualbrottslagstiftningen.

Riksdagen har idag i sin andra behandling av sexualbrottslagstiftningens totalreform godkänt regeringens historiska lagförslag. Lagen har utarbetats under justitieminister Anna-Maja Henrikssons ledning och den mest centrala förändringen är att definitionen på våldtäkt ändras så att den utgår från avsaknad av samtycke.

Det ska bli mer i handen

Småbarnspedagogik, skola, äldrevård, sjukhus, idrott, kultur, kollektivtrafik, polisen och allt det goda som ger trygghet i vardagen. Inget av det här skapas ur det tomma intet. Välfärden måste skapas genom arbete och företagsamhet. Det är så vi får skatteintäkter som håller samhällshjulen rullande. En hållbar ekonomi är vårt nordiska välfärdssamhälles bästa garant.

Henriksson: Mina varmaste gratulationer till Åland för 100 år av självstyrelse!

Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson deltar idag i jubileumsfestligheterna för hundra år av åländskt självstyrelse i Mariehamn. Festligheterna går av stapeln på Ålands självstyrelsedag och gästas också av bland annat Finlands presidentpar och det svenska kungaparet.

Henriksson: Vi ska sänka skatten på arbete!

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade i sitt linjetal på SFP:s partidag i Åbo att skatten på arbete borde sänkas för att trygga finländarnas köpkraft och för att få fart på ekonomin.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henrikssons linjetal på partidagen 2022

SFP:s ordförande höll linjetal på SFP:s partidag i Åbo 21.5

Henriksson: Våra barn och unga förtjänar bästa möjliga förutsättningar inför framtiden

Idag har regeringen beslutat om ett förslag till årets andra tilläggsbudget för 2022 bland annat för att möta de behov som uppstått som följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. För Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson har det varit viktigt att lindra de negativa följderna som coronapandemin inneburit för barn och ungdomar.

Henriksson: Ett urstarkt stöd för Nato-medlemskap!

Finlands riksdag har idag med rösterna 188-8 beslutat att Finland ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Samtliga tio ledamöter i Svenska riksdagsgruppen röstade för ett medlemskap. Svenska folkpartiets (SFP) partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson kallar det ett urstarkt styrkebesked av riksdagen som ser att ett Nato-medlemskap ger den bästa tryggheten för Finland nu och i framtiden.

Henriksson: Vi vill maximera vår egen säkerhet, inte vara ett hot mot någon!

– Det mest värdefulla vi har är vår frihet och självständighet. Vår viktigaste uppgift som företrädare för Finlands folk, är att i varje sammanhang handla så att vi gör allt för att trygga Finlands suveränitet och folkets framtida trygghet och säkerhet, sa partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) idag i riksdagens historiska debatt om Finlands Nato-medlemskap.

Anna-Maja Henrikssons tal i den historiska Nato-debatten

Det mest värdefulla vi har är vår frihet och självständighet. Vår viktigaste uppgift som företrädare för Finlands folk, är att i varje sammanhang handla så att vi gör allt för att trygga Finlands suveränitet och folkets framtida trygghet och säkerhet.

Henriksson om dagens TP-Utva: Det viktigaste beslut jag gjort som minister

Republikens president och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) fattade idag beslut om att Finland ska söka medlemskap i försvarsalliansen Nato, efter att ha hört riksdagen. Justitieminister och SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson ä

Henriksson: Äntligen förkortas lagringstiden för anteckningar om betalningsstörningar!

Idag har republikens president stadsfäst den efterlängtade lagen som förkortar lagringstiden för anteckningar om betalningsstörningar till endast en månad efter att skulden är betald. Lagförslaget gavs till riksdagen för ett knappt år sedan av justitieminister och SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson. I enlighet med gällande lag lagras till exempel utsökningsuppgifter i kreditupplysningsregistret i tre år.

Henriksson tackar presidenten och statsministern för deras utmärkta ledarskap i Nato-frågan

Idag har både republikens president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin flaggat för ett finländskt medlemskap i Nato. SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd över deras tydliga besked.

Henriksson: Ukraina hör på sikt hemma i EU

I dag den 9 maj, på årsdagen för Schumandeklarationen, firar vi Europadagen. År 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman ett politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig mellan de europeiska nationerna otänkbart. Men nu har det otänkbara skett, vi har åter krig i Europa. Rysslands invasion av Ukraina gör att Europadagen, en dag för fred och gemenskap, är mera aktuell än på länge.

Oscar Byman kallad till justitieminister Anna-Maja Henrikssons specialmedarbetare

Ekonomie kandidat Oscar Byman har kallats till specialmedarbetare för justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson. Byman kommer att ha ett särskilt ansvar för kommunikation och medierelationer.

Henriksson: Högskolornas antagningssystem måste bli jämlikare

Idag firar vi valborg, en helg som traditionellt är studerandes stora fest. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson oroar sig för den ökande press som de unga känner och vill därför se ett jämlikare antagningssystem till högskolorna. Systemet med förstagångskvoter och studentexamens poängsättning för antagning till universiteten borde ses över.

Henriksson: Finland bör bli fullvärdig medlem i Nato

I sitt tal på SFP:s partifullmäktigemöte i Karleby betonade partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson kraftigt att Finland bör bli fullvärdig medlem i Nato, med möjlighet att påverka försvarsalliansens framtida politik och rätt till säkerhetsgarantier enligt artikel 5.

Henriksson: Den viktigaste redogörelsen i modern tid. Det handlar om framtiden för vårt land och kommande generationer.

Det har skett fundamentala förändringar i Finlands och Europas säkerhets- och verksamhetsomgivning som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Rysslands krig utmanar hela Europas säkerhet och stabilitet. Republikens president och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott har därför tagit fram en redogörelse om förändringar i den säkerhetspolitiska omgivningen. Regeringen godkände redogörelsen i sitt sammanträde idag.

Henriksson diskuterade Nato-frågan med sin svenska partiordförandekollega Annie Lööf (C)

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson hade idag ett telefonsamtal med sin kollega Annie Lööf, Centerpartiet i Sverige.

Regeringen vill trygga energiförsörjningen och försnabba den gröna omställningen

Henriksson om regeringens massiva gröna omställningspaket:

Det exceptionella läget kräver exceptionella åtgärder

Henriksson om ramrian med fokus på tillväxt och säkerhet:

I vår görs viktiga beslut för Finlands framtid

För två år sedan var det undantagsförhållanden i vårt land. Orsaken var ett envist virus, covid-19, som skulle bli vår objudna gäst i såväl Finland som i hela världen för flera år framåt. Vi har alla prövats hårt av coronatiden, och vi hade inte ännu hunnit lägga den krisen helt bakom oss, före Putin och Ryssland slungade in oss i följande kris. 

Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till SFP:s partiordförande och kandiderar i riksdagsvalet 2023

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till partiordförande.

Henriksson om regeringens extra insats till jordbruket

Regeringen förbereder med brådskande tidtabell åtgärder som underlättar jordbrukets lönsamhetskris och förstärker försörjningsberedskapen, som uppstått på grund av Rysslands invasion i Ukraina. Stöd för den inhemska matproduktionen bereds för uppskattningsvis omkring 300 miljoner euro.

Henriksson: Totalreformen av sexualbrottslagstiftningen stärker kvinnors och flickors rättigheter

Idag på internationella kvinnodagen uppmärksammas kvinnors och flickors rättigheter över hela världen. Sexuellt våld mot kvinnor är ett av de största jämställdhetsproblemen globalt och i Finland.

Henriksson: Regeringen vill stärka finländska hamnarnas position i EU

Regeringen har idag gett sitt förslag till Finlands ståndpunkt gällande kommissionens uppdatering av EU:s transportnätverk (TEN-T) till riksdagen. I praktiken påverkar nätverket också hur den nationella infrastrukturen utvecklas, bland annat möjligheterna att få EU-finansiering.

Henriksson: Viktiga beslut för ekonomin och de studerande

Regeringspartierna har idag kommit överens om ett paket med sysselsättningsåtgärder som förstärker den offentliga ekonomin med minst 110 miljoner euro. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd över att regeringspartierna hållit fast i den överenskommelse som tidigare gjorts.

Henriksson: Viktiga beslut för ekonomin och de studerande

Regeringspartierna har idag kommit överens om ett paket med sysselsättningsåtgärder som förstärker den offentliga ekonomin med minst 110 miljoner euro. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd över att regeringspartierna hållit fast i den överenskommelse som tidigare gjorts.

Henriksson: Samernas rätt till vård på eget modersmål måste tryggas

Idag är det samernas nationaldag. Dagen firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson har kallat Anita Westerholm till specialmedarbetare

Juridik- och ekonomistuderande Anita Westerholm har kallats till specialmedarbetare för justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson.

I välfärdsområdesvalet behövs din röst

Den 23 januari 2022 är en historisk dag. Då går vi nämligen till valurnorna för att rösta i det första välfärds­områdesvalet någonsin. Ett val som handlar om din och min trygghet.

Henriksson: Den nya nationalspråksstrategin stärker svenskans ställning

Statsrådet godkände idag en ny nationalspråksstrategi. Med sina 62 åtgärder ska strategin stärka allas rätt att få service på de båda nationalspråken. I nationalspråksstrategin finns många åtgärder som SFP arbetat hårt för.

Henriksson: Vi måste arbeta mot kvinnovåld varje dag

I dag är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Arbetet för att bekämpa våld mot kvinnor måste ändå göras alla dagar om året. Regeringen har flera projekt på gång som förbättrar brottsoffrens ställning, ingriper i våld och ökar jämställdheten.

Henriksson svarar Saarikko: Budgetramen ska hålla

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson tycker det är trist att se sina partiledarkolleger gnabbas i offentligheten.

Henriksson: Äntligen utbildas brandmän på svenska igen

Regeringen har idag i samband med behandlingen av kompletterande budgetpropositionen föreslagit för riksdagen att 1,6 miljoner euro riktas till svenskspråkig räddningsutbildning.

Henriksson: Det behövs trygghet varje dag

SFP lanserade sitt program inför välfärdsområdesvalet – Svenska folkpartiet har som målsättning att i det nya välfärdsområdesvalet nå ett starkt resultat med ett väljarunderstöd på över 5 procent. SFP:s mål är att vara representerade i så många välfärdsområden som möjligt. Målsättningen är bland annat att vara störst i Österbotten och Östra Nyland samt näst störst i Västra Nyland.

Henriksson: Det viktiga arbetet med samernas sannings- och försoningskommission kan nu börja

Regeringen har idag tillsatt Samernas sannings- och försoningskommission. Den oberoende och självständiga kommissionen har fått i uppdrag att identifiera och bedöma diskriminering och kränkningar av rättigheter mot samerna, till exempel statens assimilationspolitik.

SFP:s fotspår syns i budgeten

Ekonomin växer, allt fler får jobb och vi kommer närmare målet om en sysselsättningsgrad på 75 procent. Vårt land återhämtar sig från coronapandemin och vi öppnar nu upp samhället varefter att allt fler fått två doser vaccin. Efter en tung coronatid börjar vi se ljuset i tunneln.

Henriksson: Vi behöver förnya företagsbeskattningen och trygga tillgången till utbildad vårdpersonal

I sitt tal till SFP:s partifullmäktige efterlyste partiordförande, justitieminister Anna-Henriksson en reform av företagsbeskattningen för att främja fler investeringar i Finland.

Henriksson: Tillväxt, höjt hushållsavdrag och ambitiösa klimatbeslut

Regeringen har idag avslutat årets budgetförhandlingar på Ständerhuset i Helsingfors. Resultatet är ett budgetförslag som stärker tillväxten, stöder regeringens ambitiösa klimatpolitik och inger hopp om framtiden, säger justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Henriksson: Återvinning och cirkulär ekonomi viktiga delar av klimatarbetet

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson höll idag festtalet på Ekorosks 30-årsjubileumsfest i Jakobstad. I sitt tal betonade Henriksson att vi alla har ett ansvar att delta i klimatarbetet, bland annat genom att återvinna och återanvända. På så sätt stöder vi den cirkulära ekonomin.

Henriksson: Finland får sin äldreombudsman

Presidenten har idag stadfäst förslaget att inrätta tjänsten som äldreombudsman. Ombudsmannen skulle få i uppgift att bevaka de äldres ställning och rättigheter samt att föra fram de äldres perspektiv i den samhälleliga diskussionen och beslutsfattandet. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd.

Anna-Maja Henriksson: Finansministeriets förslag om att höja hushållsavdraget är mycket välkommet

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd över finansministeriets förslag om ett tvåårigt försök där hushållsavdraget höjs märkbart.

Henriksson vikarierar statsministern

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är statsminister Sanna Marins ställföreträdare under tiden 12.7 och 17-18.7, medan statsministern är på semester.

Henriksson: Betalningsanmärkningars lagringstid förkortas – en viktig sak för många finländare

Regeringen har idag överlämnat till riksdagen en proposition med förslag om att förkorta lagringstiden för betalningsanmärkningar. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över att regeringens åtgärder för att bekämpa finländarnas överskuldsättning framskrider.

Henriksson om sote-reformen: Ett historiskt beslut

Riksdagen har idag godkänt förslaget till social- och hälsovårdsreform. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över det historiska beslutet.

Mikaela Nylander kallas till statssekreterare för justitieminister Anna-Maja Henriksson

Justitieminister Anna-Maja Henriksson kallar rättsnotarie, ekonomiekandidat Mikaela Nylander, 51, till sin statssekreterare vid justitieministeriet. Statsrådet utnämner statssekreterare. Avsikten är att Nylander tillträder tjänsten i augusti.

Henriksson fortsätter leda SFP

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson fick under Svenska folkpartiets partidag 2021 fortsatt förtroende att leda partiet. Henriksson har varit ordförande för SFP sedan 2016.

Henriksson: Vi behöver en konkurrenskraftig företagsbeskattning!

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade i sitt linjetal på SFP:s partidag att Finland behöver en konkurrenskraftig företagsbeskattning för att klara sig i kampen om internationella etableringar.

Tillsammans mot tidernas kommunalval!

Kommunalvalet är ett oerhört viktigt val. Det hand­lar om hur din och min kommun ska utvecklas och styras under de kommande fyra åren. Det handlar om att bygga vårt eget närsamhälle. Det handlar om en fungerande vardag för både dig och mig.

Henriksson: Riksdagen är ingen cirkusarena – Finlands förtroende står på spel i frågan om EU-paketet

I sitt tal till SFP:s partifullmäktige idag påminde SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson att Finland är ett exportberoende land. Om inte EU:s inre marknad återhämtar sig från coronapandemin, har även finländska företag stora utmaningar med sin egen återhämtning, konstaterade Henriksson.

Henriksson: Nu får Finland sin äldreombudsman

Regeringen har i dag godkänt förslaget att inrätta tjänsten som äldreombudsman. Ombudsmannens skulle få i uppgift att bevaka de äldres ställning och rättigheter samt att föra fram de äldres perspektiv i den samhälleliga diskussionen och beslutsfattandet. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över att denna långtida fråga nu fått en lösning.

Henriksson: Nu ser vi ljuset för nya broar till Pargas – ett viktigt etappmål i hamn

I Finansministeriets bottenförslag till tredje tilläggsbudget föreslås att Rävsundsbron och Hessundsbron förnyas. Trafikledsverket föreslås få fullmakt att ingå avtal om projektet.

Finlands väg framåt handlar om tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning, investeringar och en positiv framtidstro

SFP:s Henriksson om regeringens beslut i samband med halvtidsrian:

Henriksson om stödpaketet till kultur- och evenemangssektorn: Ett oerhört viktigt paket!

Regeringen har i dag nått samförstånd om ett omfattande stödpaket för kultur- och idrottssektorn samt evenemangsbranschen. Målsättningen med paketet är att lindra den akuta krisen som dessa branscher befinner sig i till följd av de åtgärder som begränsat spridningen av coronaviruset. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket glad över beslutet.

Henriksson: Ett genombrott av stora mått!

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson gläds över Johnson Mattheys och Finlands Malmförädlings beslut att etablera sig i Vasa. Åtgärder i Finlands batteristrategi samt kapitaliseringen av Finlands Malmförädling ger resultat i form av byggandet av ett nytt batterikluster i Vasa.

Henriksson vill fortsätta leda SFP

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till partiordförande på partidagen 29-30.5.2021.

Henriksson: Regeringen beviljade pengar för nybygget av skolhemmet Lagmansgården – viktigt beslut för hela Svenskfinland!

Regeringen har idag beviljat 12,4 miljoner euro för ett nybygge av Lagmansgårdens skolhem, som samtidigt flyttar från Pedersöre till Pirilö i Jakobstad.

Anna-Maja Henriksson: Hushållsavdraget bör höjas

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson anser att hushållsavdraget bör höjas. Henriksson välkomnar Akavas dagsaktuella ställningstagande om att utveckla hushållsavdraget. Akava föreslår att avdragets maximibelopp höjs till 4 500 euro och att ersättningsdelen höjs till 60 procent. Därtill borde självriksdelen avskaffas.

SFP godkänner de föreslagna begränsningarna

Svenska riksdagsgruppen har på sitt möte i dag beslutat, att gruppen godtar att regeringen går vidare med förslaget gällande rörelsebegränsningar för att stävja spridningen av coronaviruset.

Henriksson: Programmet för hållbar tillväxt ska ses som en möjlighet att förnya Finland

Regeringen presenterade idag Finlands preliminära program för hållbar tillväxt och återhämtning. Av programmets finansiering, som nu omfattar en helhet på cirka 2,1 mrd €, går hälften till grön omställning, en fjärdedel till digitalisering samt nästan 500 miljoner euro till forskning och utveckling. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, som representerat SFP i ministergruppen, ser stora möjligheter för Finland att bli föregångare i till exempel grön omställning.

Henriksson: Viktigt att det finns förståelse för den svenskspråkiga utbildningen

I dag torsdag publicerades rapporten om svenskspråkig utbildning i Finland som FM utredare Gun Oker-Blom skrivit på uppdrag av regeringen. Rapporten ger en mycket omfattande bild av de utmaningar som den svenskspråkiga småbarnspedagogiken, grundskolan, andra stadiet och högskolorna tampas med. Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar vikten av rapporten.

Kom med och bygg ditt närsamhälle!

Det är märkliga tider vi lever i. Då avser jag inte enbart coronapandemin som vi alla börjar vara rejält trötta på. Vi lever i de sociala mediernas tidsålder. Det har gett fart åt diverse konspirationsteorier, halvsanningar och direkta lögner på ett sätt som kan få obehagliga konsekvenser om vi inte är på vår vakt. Därför behövs människor i politiken som vill bygga samhället och föra dialog, inte riva ner och skapa splittring. Därför behövs Svenska folkpartiet, du och jag, och därför är också det kommande kommunal­valet viktigt.

Henriksson: Varje finländare, också varje sannfinländare, är betjänt av att Finland är medlem i EU

– Jag är övertygad om att varje finländare, också varje sannfinländare, är betjänt av att Finland är medlem i EU.

Henriksson efterlyser tvåårigt försök med höjt hushållsavdrag

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson vill ha ett tvåårigt försök med utvidgat användningsområde för hushållsavdraget samt en betydande höjning av beloppet. I sitt tal på SFP:s partifullmäktige i dag lördag sade Henriksson att beloppet exempelvis kunde vara 7 500 euro.

Henriksson: Samerna måste tas med i klimatarbetet

Bland de första beslut Joe Biden gjorde efter att han svurits in som USA:s president i januari var USA:s återgång till Parisavtalet. I och med det blev det globala klimatarbetet genast betydligt enklare. I Finland förnyas klimatlagen som bäst. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar att ursprungsfolket samerna måste tas med i klimatarbetet.

Silja Borgarsdóttir Sandelin blir justitieminister Henrikssons finanspolitiska specialmedarbetare

Justitieminister och SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson har kallat politices magister Silja Borgarsdóttir Sandelin till sin finanspolitiska specialmedarbetare.

Henriksson och Blomqvist: Sysselsättningen ska vara i fokus

SFP:s ministrar, justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Karleby igår och träffade bland annat representanter för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite och Karleby stad.

Henriksson och Bergqvist: Näringslivet behöver fungerande förbindelser

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson och riksdagsledamot Sandra
Bergqvist besökte i dag Kimitoön. På dagens agenda var bland annat besök till Salmonfarm i Kasnäs samt ett möte med Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén och Kimitoöns tf. kommundirektör Erika Strandberg.

Ett historiskt år

Vi står inför en annorlunda jul. Det har varit ett år vi sent ska glömma. Coronaviruset har prövat hela vårt samhälle och oss som individer.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson minister i 2 000 dagar.

SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson har i dag varit minister i 2 000 dagar.

Henriksson om SFP:s nya historik: “Ett statsbärande parti med förhållandevis mycket makt”

Svenska folkpartiet i Finland gläntar på locket och berättar vad som hände bakom kulisserna under en del av partiets långa historia. SFP utkommer nu med sin färska historik – “Stabilt, flexibelt, pragmatiskt: Från Kekkonen till EU” – skriven av Torbjörn Kevin.

Henriksson: SFP går till val i rekordstor del av landet

Svenska folkpartiet har som målsättning att göra det bästa kommunalvalet någonsin mätt i röster, med ett väljarunderstöd på över 5%. SFP fortsätter att växa och partiet kommer att ha kandidater i minst 60 kommuner och i en större del av Finland än någonsin tidigare.

Henriksson om lagändring gällande olaga hot: Ett viktigt steg i att bekämpa riktade trakasserier

Trakasserier och hot mot olika yrkesgrupper har ökat under den senaste tiden. Regeringen gav denna vecka ett förslag om att ändra strafflagen så att olaga hot hör under allmänt åtal om gärningen riktas mot en person på grund av hans eller hennes arbetsuppgift eller offentliga förtroendeuppdrag. Det handlar bland annat om olaga hot som riktar sig mot personal inom vårdbranschen och kundbetjäning, men också politiker, journalister, forskare, domare och åklagare. Förslaget har beretts på justitieministeriet under justitieminister Henrikssons ledning.

Henriksson: Vi behöver ett kommunalval – inte ett borgmästarval

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson efterlyser fokus på sakfrågor istället för person- eller symbolfrågor. Hon poängterar också att fokus i kommunalvalet i till exempel Helsingfors inte ska vara på vem som eventuellt blir borgmästare.

Henriksson: Regeringen fortsätter halvera farledsavgifterna

Regeringen föreslår i statsbudgeten för år 2021 bland annat en fortsatt halvering av farledsavgifterna för att stärka industrin konkurrenskraft.

Anna-Maja Henriksson får Patientsäkerhetsföreningens förtjänsttecken

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson tilldelades idag onsdag Patientsäkerhetsföreningens förtjänsttecken och diplom för sitt arbete för patientsäkerheten i Finland. Ansökan om förtjänsttecknet gjordes av direktör Marina Kinnunen för Vasa sjukvårdsdistrikt, där det nya centret för patientsäkerhet kommer att grundas.

Partiordförandes linjetal på partidagen 2020

Här är partiordförandes linjetal från partidagen 26.9.2020 i Vanda.

Henriksson fortsätter leda SFP

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson fick under lördagens partidag i Vanda fortsatt förtroende att leda partiet. Henriksson har varit ordförande för Svenska folkpartiet sedan 2016.

Henriksson: SFP kommer inte att kunna godta vårdreformens finansieringsmodell som den ser ut nu

För Svenska folkpartiet är det fullständigt klart att finansieringen i social- och hälsovårdsreformen fortfarande måste ses över nu när utlåtanderundan är över. Partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson sade i sitt tal på SFP:s partidag att partiet inte kommer att kunna godta social- och hälsovårdsreformens finansieringsmodell som den ser ut nu.

Henriksson: Jag gläds över att Svenska Teaterns finansiering och ställning som svenskspråkig nationalscen nu tryggas!

Svenska Teatern är en viktig del av den finländska teaterkonsten och har länge i praktiken haft ställning som den svenskspråkiga nationalscenen.

Henriksson om budgetförslaget: Nu är det tid för stimulans

Regeringen nådde igår onsdag enighet om budgetförslaget för 2021 efter långa och delvis svåra förhandlingar. Budgeten, som landar på 64,2 miljarder euro, återspeglar det exceptionella läge som coronakrisen försatt Finland i. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är ändå nöjd med resultatet.

Henriksson och Blomqvist: Vi förnyar Finland och hanterar coronakrisen

– Regeringen tar i detta utmanande läge helhetsansvar för Finland och skapar framtidstro. Vi har fattat centrala beslut för att förnya vårt goda land och som tar oss över coronakrisen, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. I detta konjunkturläge behövs stimulans för att få hjulen att snurra.

Anna-Maja Henrikssons podcast är tillbaka från sommarpausen

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson släpper i dag nyaste avsnittet av sin podcast ”Bakom kulisserna”. Podcasten ger lyssnaren en unik inblick i regeringens arbete. I dagens avsnitt ger Henriksson sin syn på coronakrisen, sysselsättningsläget och de kommande budgetförhandlingarna.

Henriksson: Privata sektorn behövs för att uppfylla vårdgarantin

Servicesedlar borde användas för att reda ut de vårdköer som coronakrisen orsakat. Överlag borde servicesedlar tas i bruk mer omfattande i samband med regeringens social- och hälsovårdsreform. Detta anser SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Henriksson: SFP vill stärka framtidstron och se fler sysselsättningsförslag!

Coronapandemin har satt och sätter fortsättningsvis djupa spår i Finlands ekonomi. Trots detta behöver Finland göra sitt yttersta för att vinna kampen mot epidemin.

Ett framgångsrikt Finland – också efter pandemin

SFP:s riksdagsgrupp presenterade ett åtgärdsprogram för ökad sysselsättning med 15 punkter:

Henriksson: Servicesedlar borde användas mera för att förkorta vårdköerna

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson efterlyser ett mer omfattande ibruktagande av servicesedlar i samband med regeringens social- och hälsovårdsreform. Samtidigt borde servicesedlar i kommuner och sjukvårdsdistrikt användas i högre grad redan nu, för att reda ut köerna som coronakrisen föranlett i den icke-brådskande vården.

Henriksson: Dubbelspår på sträckan Helsingfors-Uleåborg ska vara målet

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson talade idag under namnbytesceremonin för Jakobstad-Pedersöre tågstation. Stationen bytte namn från Bennäs i medlet av juni, och i dagens namnbytesfest deltog bland annat kommunikationsminister Timo Harakka, direktör för järnvägstrafiken Markku Nummelin från Trafikledsverket, VR:s VD Rolf Jansson samt representanter från regionens kommuner och näringsliv.

Jade Malmi blir specialmedarbetare för justitieminister Anna-Maja Henriksson

Juris magister Jade Malmi har kallats till specialmedarbetare för justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson

Henriksson om ÅA:s rätt att få utbilda provisorer: ”Viktigt beslut som stärker såväl svenskan som ÅA”

Statsrådet har idag fattat beslut om att Åbo Akademi från och med hösten 2021 kommer få utbilda provisorer. Åbo Akademi får även erbjuda utbildning för farmacie licentiat- och farmacie doktorsexamen.

Anna-Maja Henriksson vill fortsätta leda SFP

Svenska folkpartiet i Finlands ordförande , justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till partiordförande på partidagen i Vanda på hösten.

Henriksson om gränsen till Sverige: Målsättningen är att öppna upp så fort smittskyddsläget tillåter

Regeringen blev idag klar med förhandlingarna om gränserna. Resultatet blev att gränserna till Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen öppnas. Karantänsreglerna avskaffas för resande från dessa länder.

Henriksson och Blomqvist om sote-modellen: Ett viktigt steg i rätt riktning, men bred diskussion krävs

Regeringen presenterade idag de centrala förslagen i den nya social- och hälsovårdsreformen. SFP:s ministrar Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist anser att det är viktigt att reformen nu kommit så här långt.

Henriksson: Mera räls i huvudstadsregionen är en viktig klimatåtgärd

Den historiska tilläggsbudgeten som regeringen presenterade igår innehåller betydande stimulansåtgärder i form av ett stort infrastrukturpaket. Sammanlagt satsar regeringen bland annat 404 miljoner euro på nya infrastrukturprojekt, 30 miljoner på basvägnätet, 100 miljoner på kollektivtrafiken och 18 miljoner på cykelvägar.

Henriksson: Stamväg 68 och Lagmansgårdens nybygge får stöd i tilläggsbudgeten

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd med de satsningar som regeringens tilläggsbudget medför för Österbotten. Bland stimulansåtgärderna finns förnyande av Kållby järnvägsbro, byggande av den fjärde avkörningsrampen i korsningen av riksväg 8 och stamväg 68 i Edsevö samt fullmakt att starta byggandet av den nya Lagmansgården.

Henriksson: Barn, unga och företagsamhet i fokus i fjärde tilläggsbudgeten

Exceptionella tider kräver exceptionella beslut. Regeringens fjärde tilläggsbudget på sammanlagt 5,5 miljarder euro är ett historiskt paket för att stärka framtidstron i vårt land och börja återbyggnaden på grund av coronaepidemin. Det säger SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. Vi satsar målmedvetet på såväl infrastrukturprojekt som ökar konkurrenskraften och skapar sysselsättning, samt främjar klimatsmarta framtidslösningar. Vi satsar mycket på barn och unga för att minska de negativa effekterna av epidemin.

Bakom kulisserna #2

Bakom kulisserna gästas den här gången av professor Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd. Tillsammans med partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson och Ted Urho diskuteras bland annat coronavirusets inverkan på individ och samhälle.

Henriksson: Vasa får utvecklingscenter för patientsäkerhet

Vasa sjukvårdsdistrikt har beviljats statsunderstöd för grundandet av ett utvecklingscenter för patient- och klientsäkerhet. SFPs partiordförande Anna-Maja Henriksson är nöjd med beslutet.

SFP bjuder in bakom kulisserna

SFP har lanserat partiets första podcast “Bakom kulisserna” med partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. Henriksson tar lyssnarna in bakom politikens kulisser och ger insyn i detaljerna, tankarna och de udda stunderna.

Bakom kulisserna #1

Välkommen till det första avsnittet av podcasten Bakom kulisserna, med partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson!
I den går Anna-Maja igenom bland annat läget med coronakrisen, tillsammans med Ted Urho.

SFP etablerar sig i Tavastland och stärker sin sits i Satakunta

Intresset för SFP:s politik har vuxit kraftigt under de senaste åren. Partiets politik har efterfrågan och tillväxten fortsätter utanför de traditionella verksamhetsområdena. Nu har SFP grundat sin senaste lokalavdelning i Tavastland.

Henriksson: Äldre behöver trygga sociala kontakter

– Vi måste hitta lösningar som gör att äldre personer kan ha trygga sociala kontakter också under coronakrisen. Nu är exempelvis serviceboendena helt stängda för utomstående. Det skär i mitt hjärta varje gång jag tänker på de äldre som inte kan ta emot besök av sina barn och barnbarn på serviceboendet. Vi måste vara kreativa och hitta trygga lösningar som ändå möjliggör social kontakt, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Henriksson: Viktigt att upprätthålla ett trovärdigt försvar

Idag på den nationella veterandagen är det 75 år sedan Lapplandskriget tog slut. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar att vi aldrig ska glömma våra veteraners insatser för det fria Finland. Hon framhåller också vikten av att Finland fortsätter ha ett trovärdigt försvar.

Henriksson om Raseborgsbeslutet: Mycket kortsiktigt av HUS

HUS styrelse har på sitt möte idag beslutat att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är besviken på hur kortsiktigt HUS styrelse tänker.

Henriksson om begränsningen av ut- och inresa till Nyland: Regeringen vill skydda liv

Regeringen har igår beslutat att begränsa rörelse mellan Nyland och resten av Finland under tre veckor, fram till den 19.4. Beslutet gjordes för att stävja coronaepidemins framfart i andra delar av landet och därmed förhindra att sjukvården överbelastas så att alla inte får den vård de behöver. I Nyland är förekomsten av coronafall över dubbelt större än förekomsten i övriga Finland

Henriksson: Regeringen säkrar företagens finansiering under corona-krisen

Regeringen presenterade idag ett brett paket på åtgärder för att underlätta situationen för företagen och för att rädda arbetsplatser.

Henriksson om corona: Vi klarar oss tillsammans

– Regeringen har i dag fattat beslut om kraftiga, men nödvändiga åtgärder för vårt lands och befolkningens bästa. Eftersom vi nu i Finland befinner oss i ett undantagstillstånd på grund av Coronaviruset, kommer vi att ta i bruk en del verktyg som delvis begränsar det vardagsliv vi varit vana med, säger SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Justitieminister Henriksson vill att besöksförbuden ska fungera bättre – ”Vi måste förbättra offrens ställning”

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson har tillsatt en arbetsgrupp som ska bedöma olika metoder för att förbättra besöksförbudets effektivitet. Målet är också att minska brott mot besöksförbud och öka säkerheten särskilt för offer för våld i nära relationer. Arbetsgruppen ska bland annat bedöma behovet av att införa elektronisk övervakning av besöksförbud.

Henriksson: ”Fulljouren vid VCS är resultatet av idogt lagarbete och ny regering”

– Vasa kan få ansvar för nationellt kompetenscenter för patientsäkerhet

”Äntligen en regering som levererar”

Samlingspartiets Petteri Orpo uppmanar i en insändare den sittande regeringen att främja lokala avtal – något den sittande regeringen också gör, enligt regeringsprogrammets linjedragningar. Den förra regeringen, där Orpo var finansminister och vice statsminister, hade motsvarande mål i sitt regeringsprogram. Men inget hände.

Henriksson: Jag är glad att vi kan hjälpa de utsatta barnen

Efter regeringspartiernas överenskommelse bereder inrikesministeriet emottagandet av sammanlagt 175 asylsökande i sårbar situation, främst barn och ensamförsörjarfamiljer, från flyktingförläggningarna i Grekland och andra EU-länder i medelhavsområdet.

Henriksson: Fler tåg behöver stanna i Bennäs

VR:s verkställande direktör Rolf Jansson besökte Jakobstad på inbjudan av SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. Under besöket diskuterades tågtrafiken i Jakobstadsregionen samt antalet tågturer från Bennäs station.

Henriksson: Dagvård på eget språk, svenska eller finska, är varje barns rätt – fortbildning, fler startplatser och utbildningstillstånd behövs

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ledde idag ordet på en rundabordsdiskussion om dagvårdens utmaningar speciellt i Helsingfors.

Förbättringar i äldrevården till slut

Regeringen har kommit överens om antalet vårdare i äldreomsorgen. Vårddimensioneringen på 0,7 vårdare per äldre person inom dygnet runt-vården kommer att träda i kraft i slutet av denna regeringsperiod.

Kampen mot klimatförändringen är en möjlighet

Regeringspartierna presenterade en vägkarta för ett koldioxidneutralt Finland 2035 under sitt möte i Nordsjö i dag. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd med att regeringen nu går in för en klimatfond och för att göra en rättvis energiskattereform.

Nu tar Europa tag i kampen mot hatprat

Under EU:s justitieministermöte i Zagreb i Kroatien i veckan, framhöll samtliga europeiska länder viljan över att tillsammans ta tag i kampen mot hatprat. SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson som förde Finlands talan under mötet, var den som under Finlands EU ordförandeskap tog upp vikten om rättsstatsprincipen och kampen mot hatprat.

Henriksson: Långsiktigt arbete ger resultat – Julklappspengar till bland annat Viexpo och museiskeppet Vega

Idag står det klart att riksdagen beviljar s.k. julklappspengar till bland annat Ung Företagsamhet, företagens internationalisering, yrkesfiskarnas förbund och museiskeppet Vega i Jakobstad. Att SFP igen är ett regeringsparti har betydelse, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP godkände regeringsmedverkan

SFP och Svenska riksdagsgruppen har godkänt regeringsmedverkan. Det skedde i ett gemensamt möte för partistyrelsen och riksdagsgruppen på söndag kväll efter att regeringssonderaren Antti Rinne presenterat sitt förhandlingsresultat som betyder att fempartiregeringsbasen fortsätter.

Henriksson: Statsministern har SFPs stöd

SFPs partiordförande Anna-Maja Henriksson anser att frågan kring Posten inte har skötts så bra som önskat. Partiet är ändå redo att ge statsministern en andra chans.

Fortsatt jour dygnet runt i Jakobstad en glädjande nyhet för regionen

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade på tisdagsmorgonen att dygnetruntjouren inom primärvården i Jakobstad, Idensalmi och Varkaus får fortsätta. Dispenserna för jour inom primärvården gäller till utgången av 2022.

Henriksson: Individen ska känna sig trygg även i framtidens digitala demokrati

Trollfabriker, populism och desinformation utgör alla ett hot mot den moderna, deltagande demokratin.

Trettio år av barnens rätt att vara barn – ”Nu är det dags att ta tag i barnfattigdomen”

I dag uppmärksammas internationella barndagen runt om i världen. Det är 30 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter godkändes. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson vill göra Finland till världens barnvänligaste land.

Henriksson: Det finlandssvenska teckenspråket behöver särskilt stöd

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade betydelsen av de språkliga rättigheterna i sitt festtal på finlandssvenska teckenspråkigas årsfest på lördagen i Jakobstad.
Det finlandssvenska teckenspråket kräver särskilt stöd och bevakning, eftersom antalet användare är mycket litet. Enligt UNESCO:s kriterier är språket allvarligt hotat.

Stå upp för ditt modersmål, våga tala svenska

Idag firar vi Svenska dagen, svenska språket och tvåspråkigheten i Finland. Samtidigt synliggör vi den finlandssvenska kulturen och identiteten i vårt land men även de utmaningar vi som minoritet står inför. SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar vikten att våga visa stolthet över sitt modersmål och uppmanar alla att tala svenska.

Framgångsrik exportindustri kräver tillgång till arbetskraft och fungerande infrastruktur

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade att företagen måste ha de rätta förutsättningarna för att kunna vara framgångsrika på den globala marknaden i sitt festtal på Viexpos 50-årsjubileum.

Minister Henriksson deltar i Europarådets justitieministermöte i Strasbourg

Justitieminister, partiordförande Anna-Maja Henriksson deltar i ett möte mellan Europarådets justitieministrar i Strasbourg idag och i morgon.

Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foten mot hatprat.

Henriksson till partiordförandekollegerna: Dags att vi tillsammans sätter ner foton mot hatprat.

Finland behöver mera arbetskraft för att trygga välfärden på sikt

Finland behöver mer mänskor – inte färre. Finland behöver mer medmänsklighet – inte mindre. Finland behöver mer investeringar – inte mindre. Detta betonade Anna-Maja Henriksson när hon öppnade SFP:s partifullmäktigemöte i Lahtis

Henriksson: Nu kommer pengar till Riksväg 8 och Lillholmens bro i Pargas

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket glad över att regeringen prioriterar mindre trafikprojekt. Trafik- och kommunikationsministeriet publicerade idag en lista på mindre infrastrukturprojekt som kommer att genomföras.

Henriksson 1500 dagar som justitieminister

SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson har idag varit minister i 1500 dagar. I regeringen Rinne har Anna-Maja Henriksson den näst längsta ministererfarenheten räknat i dagar (tillsammans med basserviceminister Krista Kiuru (SDP)) efter utrikesminister Pekka Haavisto (gröna). Henriksson har tidigare verkat som justitieminister i regeringarna Katainen och Stubb 2011-2015.

Henriksson: Alla ska få vara sig själva

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson är glad över att så många människor deltar i Helsingfors Prideparad.

Henriksson: Regeringen gör märkbara trafikinvesteringar

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd över att regeringen i sitt förslag till tilläggsbudget prioriterar viktiga trafikprojekt.

Henriksson fortsätter leda SFP

Riksdagsledamot, justitieminister Anna-Maja Henriksson återvaldes enhälligt till partiordförande för Svenska folkpartiet i Finland på partidagen i Vasa. Hon har lett SFP sedan 2016. Sandra Bergqvist, Silja Borgarsdóttir Sandelin och Henrik Wickström valdes till vice ordförande.

Henriksson: SFP vill växa!

SFP går till partidag med både ett gott riksdagsval och europaparlamentsval bakom sig.

Henriksson: Ett mycket bra regeringsprogram

Den kommande regeringen, bestående av Socialdemokraterna, Centern, Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, presenterade regeringsprogrammet idag. Svenska folkpartiets ordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är ytterst glad över det resultat som nu nåtts. 26 dagar av tidvis tuffa förhandlingar ledde till ett ansvarsfullt regeringsprogram med framtoning i social rättvisa och framåttänkande klimatpolitik.

Nästa regering behöver mera samarbete framom interna konflikter

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson sade i sitt valborgstal vid mösspåläggningen i Runebergsparken i Jakobstad idag, att SFP vill föra en ansvarsfull politik och vill medverka i en regering där det råder förtroende mellan regeringspartierna och där alla förbinder sig till att fullfölja regeringsprogrammet mandatperioden till slut.

Henriksson vill fortsätta leda SFP

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson meddelade på partifullmäktigemötet 28.4 i Helsingfors att hon ställer upp för omval. Henriksson har fungerat som partiordförande sedan 2016.

Henriksson: Mörkläggning av fakta hör inte hemma i en demokrati

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson ser mycket allvarligt på Helsingin Sanomats nyhet idag om att finansministeriet undanhållit riksdagen information gällande social- och hälsovårdsreformen. Det har framkommit brister i lagförslaget om flera hundra miljoner euro.

SFP har en nyckelrroll för en levande tvåspråkighet

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson tog idag i Vasa med bekymmersamma tankar del av Tankesmedjan Agendas undersökning om Svenskans ställning i Finland.

Henriksson: Finlands framgång bygger på kunskap – höj forskningsanslagen!

– Högskolornas och forskningsinstitutens finansiering måste höjas. Finland ska vara ett land där det lönar sig att investera – och då måste vi också satsa på forskning och utveckling. Det är avgörande både för vår ekonomiska tillväxt och sysselsättningen, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Vi gjorde allt vi kunde och vi ger inte upp

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är besviken att riksdagen idag beslöt med minsta möjliga marginal (rösterna 92-91) att inte godkänna medborgarinitiativet om omfattande jour för Vasa centralsjukhus.

Henriksson: SFP ger järnet för fulljour

– Utan Veronica Rehn-Kivis heroiska insats i social- och hälsovårdsutskottet skulle frågan om omfattande jour för Vasa centralsjukhus inte behandlas i riksdagens plenum idag.

SFP försökte men majoriteten i utskottet svek

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är besviken att majoriteten i riksdagens social- och hålsovårdsutskott inte idag gav grönt ljus för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Henriksson: Vi måste stoppa våldet mot kvinnor nu!

– Vi måste se till att kvinnor och flickor i Finland som utsätts för sexuellt våld och våld i närrelationer, vågar anmäla brotten och att brottsoffren alltid bemöts med värdighet och respekt, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Henriksson om regeringspartiernas beslut: Utskottets majoritet tar nu en enorm risk

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson ifrågasätter starkt regeringspartiernas representanters beslut i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, att avsluta experthörandena i utskottet gällande regeringens bemötande om sote-reformen.

SFP vill minska barnfattigdomen och förebygga marginalisering bland unga

Utslagning av unga är både en personlig tragedi och en kostnad i miljonklassen för vårt samhälle. Varje utslagen ungdom är en för mycket, därför vill SFP se mångsidiga åtgärder, både omedelbara och mer långsiktiga. Vår utgångspunkt måste vara att ingen lämnas utanför.

Andra stadiets utbildning ska vara avgiftsfri

Ojämlikheten inom utbildningen är ett växande problem. Hemmets socioekonomiska bakgrund påverkar barnens skolgång i allt större utsträckning och den här utvecklingen måste stoppas.

Henriksson: Problemen med FPA-taxin måste lösas

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen åtgärdar de fortsatta problemen med FPA-taxin.

Henriksson: Mera pengar behövs nu för bättre övervakning

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen utan dröjsmål ger en tilläggsbudget med resurser för bättre övervakning så att vanvård inom äldreomsorgen kan förebyggas i tid.

Henriksson, Urpilainen och Halmeenpää utmanar österbottningar till klimattalko

De kvinnliga riksdagsledamöterna från tidningen Keskipohjanmaas spridningsområde inledde samarbete över parti- och landskapsgränserna för att utmana sina hemkommuner och regioner till klimattalko. Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (sfp) från Jakobstad, Jutta Urpilainen (sdp) från Karleby och Hanna Halmeenpää (grön) från Kalajoki uppmanar kommuninvånarna att göra initiativ så att kommunerna skulle vara kolneutrala i framtiden.

Henriksson: Ett framgångsrikt Österbotten gynnar hela landet!

SFP:s ordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henrikssons valkampanj körde igång på söndagen i Jakobstad. Anna-Maja Henriksson har varit riksdagsledamot i tre perioder och ordförande för Svenska folkpartiet sedan år 2016. Under förra regeringsperioden 2011-2015 var hon justitieminister.

Henriksson och Blomqvist: Krafttag behövs inom åldringsvården

Svenska folkpartiet har idag tillsammans med de övriga oppositionspartierna lämnat in en interpellation om regeringens politik angående äldreomsorgen i Finland.

Henriksson: Finland behöver en äldreombudsman

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson anser att det behöver inrättas en äldreombudsman i Finland.

SFP lanserade sitt riksdagsvalsprogram: Mera tillsammans

Svenska folkpartiet har som målsättning att göra det bästa riksdagsvalet någonsin mätt i röster, med ett väljarunderstöd på åtminstone 5%. SFP siktar på att behålla alla sina nuvarande mandat och få två tilläggsmandat, ett i Vasa valkrets och ett i Helsingfors.

Brexit är en sorglig historia

Det brittiska parlamentet röstade igår kväll mot avtalet som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien. Situationen riskerar nu bli verkligt besvärlig efter den 29.3 när utträdet ska ske.

Höjda patientavgifter kommer att ha förödande konsekvenser, varnar Henriksson

– Regeringens förslag om att höja kundavgifterna i social- och hälsovården är ansvarslöst och slår hårt mot de som är mest utsatta i vårt samhälle säger SFP:s partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Henriksson: Välkommet besked av minister Saarikko om dagkirurgins möjligheter i Jakobstad

– Idag på riksdagens frågetimme kom hoppfulla besked gällande möjligheterna att återuppta dagkirurgin i Jakobstad, säger partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Henriksson: Finland borde frångå fossila bränslen under 2030-talet

En förändring av vår energiproduktion är avgörande för att tackla klimatförändringen.

Henriksson i budgetdebatten: Vårdreformen blir dyr

Enligt SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson uppfyller inte regeringens vårdreform regeringens egna målsättningar om att stävja ökningen av vårdkostnaderna.

Henriksson: Suomen lapsiköyhyys on otettava vakavasti

Barnfattigdomen i Finland är idag ett växande problem trots att den allmänna inkomstnivån har stigit. Barnfattigdom är vanligast i familjer med endast en försörjare.

Henriksson: Regeringen satte tummen ner för ökad vaccinationsupplysning

Idag står det klart att riksdagen inte beviljade de så kallade julklappspengarna till vaccinationsupplysning.

Henriksson kräver pengar för vaccinationsupplysningen!

Nu är det upp till bevis att ta den bristfälliga vaccinationstäckningen på allvar och rikta resurser till vaccinationsupplysning i hela landet, och speciellt i Österbotten.

SFP:s alternativa budget: Markant större satsningar på barnen och skolan

– För oss är det viktiga att Finland ska vara världens barnvänligaste land. Därför är våra satsningar på barnen, skolan och utbildningen avsevärt större än regeringens, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP).

Henriksson: Arvsskatten borde slopas på sikt

Finland gör klokt i att följa Sveriges och Norges exempel och slopa arvsskatten på sikt. I stället skulle man införa en överlåtelseskatt som betalas när arvet realiseras.

Henriksson: Vårdreformen bör beredas gemensamt av alla partier

Det enda hållbara sättet nu vore att bereda vårdreformen på parlamentarisk väg. Finländarna förväntar sig och förtjänar en vårdreform som gör vården bättre på båda nationalspråken, inte sämre.