Henriksson: En reform av familjeledigheterna måste prioriteras av nästa regering

Förutom familjeledigheterna behövs även en reform av hemvårdsstödet och småbarnspedagogiken.

Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson efterlyser en bättre politik för barn och familjer.

− För nästa regering måste en reform av familjeledigheterna vara en topprioritering. Svenska folkpartiet har redan för flera år sedan föreslagit en modell där föräldraledigheterna ska förnyas enligt 6+6+6 modellen. Modellen ger vardera föräldern rätt till en sexmånadersperiod och den tredje perioden är valbar för någondera föräldern. Föräldrarna kan själv välja i vilken ordning de använder sig av ledigheten, säger Henriksson som lyfte fram frågan om behovet av en familjeledighetsreform, i en partiordförandedebatt i Nådendal igår. Förutom familjeledigheterna behövs även en reform av hemvårdsstödet och småbarnspedagogiken.

− Alla barn ska ha rätt till minst fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik per dag redan från tre års ålder. Grunden för jämlikhet mellan barn läggs redan i dagis och förskola. SFP vill att alla barn ska samma möjligheter att lyckas i livet, säger Henriksson.

− Det bör bli lättare för familjerna att lägga livspusslet, inte svårare. Särskilt som födelsetalen i Finland för närvarande är alarmerande låga och vi släpar efter de nordiska länderna. Svenska folkpartiet anser att Finland ska vara världens barnvänligaste land, avslutar Henriksson.

Adlercreutz: Migris utredning är ett välkommet första steg – men mera behövs

Jag är glad över att inrikesminister Kai Mykkänen tagit tag i problematiken. Rapporten lyfter fram många av de frågor som människorättsorganisationer, sakkunniga och vi inom SFP har tagit fasta på.

Läs föregående artikel

Wallin och Ingo välkomnar satsningar på den finländska turismen

Förutom att ett minskat drickande i hemmen gynnar samhället skulle det dessutom främja näringen och turismen.

Läs följande artikel