Työelämä

RKP:n varjobudjetti: Palkansaajalle on jäätävä enemmän käteen

Tarvitsemme veropolitiikkaa, jossa palkansaajalle jää enemmän käteen kuin tällä hetkellä. Tarvitsemme kansallisen pitkän aikavälin mielenterveysohjelman ja sellaisen uudistuksen perhevapaisiin, jossa tasa-arvo ja isien rooli korostuvat.

Yllä on muutama keskeinen poiminta Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ja RKP:n vaihtoehtobudjetista, joka esiteltiin torstaina Helsingissä.

RKP:ltä resepti työllisyyden parantamiseksi

– Suomen täytyy uudistaa työmarkkinoita ja siihen tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, joilla luodaan uusia työpaikkoja ja parannetaan yleistä ilmapiiriä. Meillä ei ole varaa odottaa, sanoo Wallin. Ruotsalainen eduskuntaryhmä haluaa panostaa työntekijään ja peräänkuuluttaa uutta keskustelukulttuuria työpaikoilla. Kahdentoista kohdan toimenpidearsenaaliin kuuluu myös kansallinen työhyvinvointiohjelma, tarveharkinnan poistaminen ja kotitalousvähennyksen korottaminen.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä tuo työllisyysehdotuksia Sipilälle

– Suomeen täytyy luoda lisää työpaikkoja. Työ on ihmisille tärkeä ja tarvitsemme hyviä veronmaksajia, jotta voidaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Jos ehdotuksemme vain kelpaavat niin mielellään tarjoamme niitä hallitukselle ilman tekijänoikeudellisia vaatimuksia, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

Alkuperäinen ajatus oli koota koko oppositio pohtimaan hallituspuolueiden kanssa yhteisiä työllisyystoimenpiteitä, mutta se osoittautui liian vaikeaksi. Ruotsalainen eduskuntaryhmä päätti kuitenkin valmistella oman ehdotuksen ennen hallituksen puoliväliriihiä.

Työmarkkinoita uudistettava inhimillisesti

Hän peräänkuuluttaa paikallisen sopimisen lisäämistä, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan ja turhan byrokratian poistamista, perhevapaiden uudistamista sekä työhyvinvointiin panostamista.

- RKP esitteli jo kesällä kymmenen konkreettista toimenpidettä työllisyyden parantamiseksi. Jokainen näistä toimenpiteistä on paitsi toteuttamiskelpoinen, verotuloja lisäävä ja lähtee ihmisestä. Työmarkkinoita uudistettaessa ei saa unohtaa tärkeintä resurssia eli työntekijöitä, Henriksson sanoo.

Hallitus on sokea työhyvinvoinnin mahdollisuuksille

Yksi raportin kantavista periaatteista on hyvä johtaminen.

- Hallitus on ollut niin sokeutunut omasta soutamisestaan ja huopaamisestaan työmarkkinaneuvotteluissa, sote-uudistuksessa, päätöksissä, jotka ensin tehdään ja sitten perutaan, sekä erinäisissä ministerivaihdoksissa, ettei se näe niitä valtavia mahdollisuuksia, joita esimerkiksi työhyvinvointiin panostaminen tarjoaa, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Haglund: Työmarkkinoita uudistettava

- Hallituksen tavoite on luoda 110 000 työpaikkaa tällä vaalikaudella. Siitä huolimatta tiedämme nyt, että työpaikkoja on tänä päivänä vähemmän kuin viime vuonna. On hyvä, että saamme vihdoin selvyyden niin sanotusta kilpailukykysopimuksesta. Hallitus on kuitenkin myöntänyt, että sopimus ei yksinään ole riittävä työttömyyden vähentämiseksi, sanoi Haglund viimeisessä linjapuheessaan RKP:n puoluekokouksessa Turussa tänään. RKP on pitkään puhunut paikallisesta sopimisesta, joka parantaisi pienten ja keskisuurten yritysten kasvua.

RKP:n eduskuntaryhmä: Kaikille turvapaikanhakijoille henkilökortti

Eduskuntaryhmä vieraili tiistaina Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

- Käytännön esteet turvapaikanhakijoiden työn vastaanottamiselle nousevat taas esiin täällä käydyissä keskusteluissa. Pitkät odotusajat ovat vain osa ongelmaa. Haastavaa on myös pankkitilin avaaminen, mikä puolestaan on edellytys palkan vastaanottamiselle tehdystä työstä, sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Pages

Subscribe to RSS - Työelämä