jordbruk

Koulutus jäi taas paitsioon

–Välttämättömät, suuret panostukset ja uudistukset koulutukseen jäivät tälläkin kertaa uupumaan. Koulutuspolitiikkaan tarvitaan suunnanmuutos Sipilän hallituksen synkkien leikkausvuosien jälkeen. Hallituksen nyt tekemät, sinänsä hyvät panostukset tutkimus- ja kehitystoimintaan eivät korjaa hallituksen massiivisten, yliopistoihin ja korkeakouluihin kohdistuneiden leikkausten aiheuttamaa vahinkoa, sanoo Anna-Maja Henriksson.

Henrikssonin mukaan budjettiin sisältyy myös hyviä asioita.

RKP haluaa panostaa lapsiperheisiin ja vaatii välittömiä toimia maatalouden tueksi

– Meillä on akuutti tarve perhepoliittiselle kokonaisuudistukselle, jolla on positiivinen vaikutus lapsiperheiden arkeen. Me emme tarvitse tyhjiä sanoja vaan konkreettisia tekoja.

– RKP on monta vuotta korostanut, että perhepolitiikka tulee uudistaa. Tänä päivänä moni muukin puolue puhuu uudistuksen puolesta, mutta toivon, että yhä useampi puolue olisi enemmän edistysmielinen ja uskaltaisi ehdottaa parannuksia vaikka ne vaativat taloudellisia panostuksia alkuvaiheessa.

Satovahingot vaativat poikkeuksellisia toimenpiteitä

Kansanedustaja Mats Nylund ja europarlamentaarikko Nils Torvalds ovat tilanteesta huolissaan ja vaativat hallitukselta poikkeuksellisia toimenpiteitä parantaakseen maatilojen taloudellista ahdinkoa.

- Maanviljelijät kamppailevat kannattavuutensa kanssa monen taloudellisesti vaikean vuoden jälkeen. Osa pelloista jäänee vaikean syksyn takia puimatta, ja hallituksen tulisikin olla valmiudessa toimia nopeasti ja järeästi, sanoo Nylund.

EU:n maatalousministerit kokoontuvat ministerineuvoston kokoukseen Luxembourgissa ensi maanantaina.

Maatalous tarvitsee oman ministerin

Näin sanoo kansanedustaja Mats Nylund (r), joka tiistaina pitää Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron maatalouden välikysymyskeskustelussa.

– Suomen maatalous on pahimmassa kriisissään sitten EU:hun liittymisen. Maamme tarvitsee ministerin, joka pystyy laittamaan koko panoksensa maataloutemme kehittämiseen siten, että kotimainen ruokatuotantomme pääsee kriisin yli.

Nylund: Köp inhemskt!

Den offentliga sektorns upphandling av livsmedel ställer i dag inte samma krav på leverantörerna som ställs på de finländska jordbrukarna.

– Det betyder att våra daghemsbarn, skolelever och åldringar, bland andra, äter mat som inte är laglig att producera i Finland, säger riksdagsledamot Mats Nylund.

Den finländska lagen ställer krav på saker som djuretik, renlighet och användning av bekämpningsmedel.

Pelkkä ymmärrys maanviljelijöitä kohtaan ei riitä

- Tilanne monilla tiloilla on kestämätön, rahat ovat yksinkertaisesti loppu. Maatalous kärsii akuutista kassakriisistä. Investointeja jää tekemättä, lainojen lyhennykset viivästyvät, lannoitetta ei ole voitu ostaa hinnan ollessa alimmillaan talven aikana jne. Lista on surullisen pitkä. Hallituksen tulee kehysriihessä varata riittävästi resursseja kansallisen kriisituen maksamiseen maatiloille, sanoo kansanedustaja Mats Nylund.

EU:n maatalousneuvosto antoi jäsenmaille mahdollisuuden maksaa 15 000 euroa maatilakohtaista kansallista kriisitukea.

Hallituksen on pidettävä lupauksensa maanviljelijöille

Todellisuudessa Suomen maatalouden tilanne on kuitenkin heikentynyt ja kannattavuus on huonoimmalla tasolla sitten EU-jäsenyyden. Monet maatilat kärsivät nyt akuutista kassakriisistä. Maaseutuvirasto Mavin viivästetyt tukimaksatukset ovat yksi suuri osasyy tilanteeseen, kuten myös EU:n ja Venäjän välisen kaupan tyrehtyminen pakotteiden myötä.

- Suomalainen ruokatuotanto ei tapahdu itsestään. Jos meillä ei ole suomalaisia maanviljelijöitä, ei meillä ole myöskään kotimaista ruokaa, sanoo kansanedustaja Mats Nylund (RKP).

Pages

Subscribe to RSS - jordbruk