päivystysuudistus

Hallituksen on tehtävä enemmän kielellisten oikeuksien toteuttamiseksi

Eduskunta keskusteli torstaina hallituksen kielikertomuksesta. Kielikertomus antaa huolestuttavan kuvan Suomen kieli-ilmapiiristä. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist esitti ryhmänsä kannan keskustelussa.

− Tarvitsemme myönteisempää asenneilmapiiriä eri kieli- ja väestöryhmiä kohtaan. Valtiovalta hallituksen ja eduskunnan johdolla kantavat vastuuta yhteiskunnan asenneilmapiiristä. Nyt on kaikella tavalla edistettävä myönteisempää kieli-ilmapiiriä, Blomqvist sanoi.

Sairaaloiden alasajo ja leikkaustoiminnan keskittäminen laitettava jäihin

- On edelleen täysin pimennossa mitä hallituksen sote-uudistuksesta tulee. Useat asiantuntijatahot ovat lausuntokierroksella antaneet rajua kritiikkiä hallituksen uudelle valinnanvapausesitykselle. Siksi on mielenkiintoista, että eteenkin keskusta on valmis keskittämään ja ajamaan sairaalaverkon alas ennen kuin maakuntien ja sote-uudistuksen kohtalosta on vielä mitään varmuutta, sanoo Anders Adlercreutz.

Henriksson Vaasan keskussairaalasta: Toivottavasti järki voittaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kiittää ministeriä kiinnostuksesta asiaa kohtaan ja toivoo kysymykselle arvokasta päätöstä.

- Toivon, että järki nyt vihdoin voittaa ja saamme tämän asian päätökseen. Toivon, että hallituksella on ymmärrystä tehdä ainoa järkevä päätös ja antaa myös Vaasan keskussairaalalle täysi ympärivuorokautinen päivystys, Henriksson sanoo.

Henriksson viittaa niin asiantuntijoiden lausuntoihin kuin hiljattain julkaistuun THL:n tutkimukseen, joka antaa Vaasan keskussairaalan synnytyssairaalalle maan kaikista sairaaloista parhaan arvosanan.

Itsepäinen ja lyhytnäköinen hallitus työllistää eduskuntaa

- Viime joulukuussa eduskunnalla oli hyvä tilaisuus tehdä hyvä ja kaikkia tyydyttävä päätös, ja antaa sekä Vaasan että Seinäjoen keskussairaalalle täysi ympärivuorokautinen päivystys. Kuitenkin hallitus oli itsepäinen ja lyhytnäköinen, kun Vaasassa hyvin toimivaa kaksikielistä keskussairaalaa ei nostettu täyspäivystyssairaaloitten joukkoon, Henriksson sanoo.

Voimakas viesti presidentiltä

Vuodenvaihteessa voimaan tulevan lakimuutoksen myötä päivystyspalveluita siirrettäisiin muun muassa Vaasasta Seinäjoelle. Presidentin lausunnon mukaan mitään siirtoa ei kuitenkaan voida tehdä ennen kuin voidaan varmistua siitä, että kaikki päivystyspalvelut ovat Seinäjoella saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

- Olen iloinen, että presidentti on kuullut ruotsinkielisten suomalaisten huolen, ja antanut tämän merkittävän lausunnon ruotsinkielisten palveluiden puolesta, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson tuomitsee pilapuhelut

- Tuomitsen voimakkaasti Seinäjoen sairaalaan soitetut pilapuhelut. Pilapuheluiden on loputtava välittömästi, sanoo Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Pettymys hallituksen päätökseen säilyttää vain 12 täyden päivystyksen sairaalaa on ollut suuri ympäri Suomen, ja erityisesti Pohjanmaalla sekä ruotsinkielisten suomalaisten keskuudessa. Kysymystä käsitellään viimeisen ja ratkaisevan kerran eduskunnassa tiistaina. Hallituksen viesti on kuitenkin ollut, että päätös säilyy.

Henriksson vaatii uudelleenkäsittelyä

Lisäselvitys annettiin perustuslakivaliokunnalle päivystysuudistusasiassa ja se koski Vaasan keskussairaalaa. Virheellisyyksistä johtuen RKP:n puheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson vaatii, että asia käsitellään uudelleen perustuslakivaliokunnassa.

– On ennenkuulumatonta että ministeriö antaa perustuslakivaliokunnalle tietoja, jotka eivät ole totuudenmukaisia. Se, mikä tekee asiasta erityisen raskauttavan, on, että virheelliset tiedot oleellisesti vaikuttivat perustuslakivaliokunnan kantaan, sanoo Henriksson.

Nylander: Perustuslakivaliokunnan asema uhattuna

- Kun perustuslakivaliokunta vuonna 2009 käsitteli kysymystä mihin valtion aluehallintoon Kokkolan tulisi kuulua, oli perustuslakivaliokunnan kannanotto silloin yksiselitteinen eikä siinä ole tulkinnan varaa, sanoo kansanedustaja Mikaela Nylander, joka oli perustuslakivaliokunnan jäsen vuosina 2007-2011. Valiokunnan mukaan esillä olevista vaihtoehdoista tulee aina valita se vaihtoehto joka parhaiten turvaa ruotsinkielisen palvelun saamisen.

Päivystysuudistus unohtaa ihmisen

- Etäisyydet tulevat kasvamaan ja vaarantavat kansalaisten oikeudet turvalliseen hoitoon hätätapauksissa. On tuomittavaa, että pääministeripuolue unohtaa potilaan pyrkimyksessään turvata oman alueellisen valtansa, sanoo Rehn-Kivi.

Rehn-Kiven mukaan hallituksen huomio on kohdistunut rakentamaan keinotekoista ja byrokraattista maakuntamallia, missä kallis erikoissairaanhoito on ollut pääosassa. Hallituksen olisi sen sijaan pitänyt keskittyä terveydenhuoltoon ja palveluketjujen yhdenmukaistamiseen. Nyt monien aluesairaaloiden tulevaisuus, esimerkiksi Uudellamaalla, on epävarma.

Pages

Subscribe to RSS - päivystysuudistus