sairaalat

Sairaaloiden alasajo ja leikkaustoiminnan keskittäminen laitettava jäihin

- On edelleen täysin pimennossa mitä hallituksen sote-uudistuksesta tulee. Useat asiantuntijatahot ovat lausuntokierroksella antaneet rajua kritiikkiä hallituksen uudelle valinnanvapausesitykselle. Siksi on mielenkiintoista, että eteenkin keskusta on valmis keskittämään ja ajamaan sairaalaverkon alas ennen kuin maakuntien ja sote-uudistuksen kohtalosta on vielä mitään varmuutta, sanoo Anders Adlercreutz.

Päivystysasetus on katastrofi monelle suomalaiselle

- Hallituksen keskittämisinto herättää huolta ympäri maata. Esimerkiksi Kotkassa ja Hämeenlinnassa ihmiset ovat huolissaan sairaanhoitonsa tulevaisuudesta. Pohjois-Karjalassa keskittämisinto herättää huolta jopa keskustalaisten omissa riveissä. Lokakuun alussa Vaasassa 10 000 pohjalaista osallistui mielenilmaisuun Vaasan keskussairaalaan puolesta. Viesti oli selkeä. Ihmiset odottavat oikeudenmukaisia esityksiä täyden päivystyksen sairaaloista, sanoo Henriksson.

Päivystysuudistus laitettava jäihin

Henrikssonin mukaan päivystysuudistus tulisi käsitellä eduskunnassa samanaikaisesti varsinaisen sote-uudistuksen rinnalla.

- Päivystysuudistus on laitettava jäihin odottamaan varsinaista sote-uudistusta. Kyseessä on historiallisen suuri uudistus, joka tulisi käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Nyt hallitus haluaa käsitellä sairaaloiden alasajon, potilaiden valinnanvapauden ja jättimäisen maakuntauudistuksen erillään toisistaan. Tässä on todellisen kaaoksen ainekset, sanoo Henriksson.

Sote-uudistus on elinvoimapolitiikkaa

Laskelmissa on huomioitu ennakoitu väestökehitys vuonna 2025 siten, että väestön matka-aika sairaalaan muodostuisi mahdollisimman pieneksi.

- Ihmettelen, jos ministerit tästä selvityksestä huolimatta aikovat voimakkaasti heikentää Vaasan keskussairaalan toimintaedellytyksiä. Selvitys antaa päivänselvästi objektiivisin perustein Vaasalle paikan 12 päivystävän sairaalan joukosta. Kun samalla otetaan huomioon elinkeinopoliittiset näkökulmat, tulisi Pohjolan energiapääkaupunki Vaasan saada peräti yliopistollinen keskussairaala, sanoo kansanedustaja Joakim Strand.

Subscribe to RSS - sairaalat