valinnanvapaus

Veronmaksajien rahoilla ei saa pelata uhkapeliä

Korkein hallinto-oikeus on uudistusta koskevassa lausunnossa katsonut, että varminta olisi lähettää esitys Brysseliin.

Hallitus myöntää omassa lakiesityksessään, että ”täysin varmaa vastausta siitä, millainen on esitettävän valinnanvapausjärjestelmän EU –valtiontukioikeudellinen luonne, on mahdotonta antaa.” Esityksessä todetaan myös muun muassa, että ” Slovakian järjestelmästä tehty tuore ratkaisu (T-216/15) kasvattaa riskiä siihen, että Suomen valinnanvapausjärjestelmän voitaisiin tulkita olevan ainakin osittain taloudellinen.”

Miten käy sosiaalihuollon?

- Hyvä, että maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin ja että valinnanvapauteen siirrytään vasta vuonna 2021. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten ja varsinkin missä sosiaalipalvelut järjestetään, sanoo Rehn-Kivi.

Sosiaali- ja vanhuspalvelut ovat lähipalveluita, jotka on järjestettävä yhteisymmärryksessä yksilön ja perheen kanssa ja asiakkaiden tarpeet tuntevien toimijoiden taholta. Kun kunnat eivät saa olla mukana tuottamassa palveluita, toiminta ja hoito uhkaavat etääntyä potilaasta.

Täystyrmäys hallituksen sote-mallille

- Voi kysyä onko koskaan aikaisemmin ollut olemassa hallituksen esitystä, joka sisältäisi näin paljon perustuslakiristiriitoja, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson.

Henrikssonin mukaan hallitus on hyvin tietoisena ongelmista ajanut uudistuksena niin täydellisesti umpikujaan, että se heikentää vakavasti hallituksen uskottavuutta.

Adlercreutz: Valinnanvapautta tulisi ensin kokeilla paikallisesti

Esitys valinnanvapaudesta sisältää kuitenkin liian monta epävarmuustekijää ja riskiä, jotta se saisi edetä, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

- Hallitus ei ole omaksunut asiantuntijoiden esitykseen kohdistamaa arvostelua, vaan jatkaa uudistuksen läpiviemistä hyöryveturin lailla. Ennen näin laajan uudistuksen käyttöönottoa meidän tulisi ensin kokeilla sitä paikallisesti, yhdessä tai kahdessa maakunnassa. Kokeiluista voisimme oppia mikä toimii ja mikä ei, parantaa mallia ja tämän jälkeen jatkaa, Adlercreutz sanoo.

Hallitus pelaa uhkapeliä sote-uudistuksella

Lakiehdotuksessa todetaan muun muassa, että ”kokonaisuutena arvioiden valinnanvapauden toteuttaminen lakiehdotuksen mukaisella tavalla heikentää maakunnan itsehallintoa ja lisää hallinnon ja talouden hoidon monimutkaisuutta.”

- Hallitus ottaa tällä uudistuksella valtavia riskejä. En tiedä miten yksikään ministeri voi nukkua yötään rauhassa, kun asiaan liittyy niin paljon kysymysmerkkejä. Miksi hallitus ajaa tätä uudistusta, vaikka riskit ovat hyvin tiedossa, kysyy Henriksson.

Älkää juosko pää edellä seinään

- Arvoisa hallitus, tehkää uudelleen ja tehkää paremmin. Kuunnelkaa asiantuntijoita, lukekaa lausunnot ja ottakaa opiksenne. Laittakaa potilas keskiöön, antakaa sosiaalihuollon jäädä kuntiin. Tehkää yksinkertaisempi valinnanvapauden malli, kehittäkää palvelusetelijärjestelmää, älkääkä ainakaan siirtäkö neuvoloita valinnanvapauden piiriin. Antakaa pienemmille yrityksille mahdollisuus osallistua hoitopalveluiden tuottamiseen täydentämään julkista sektoria. Älkää luoko maahan kaaosta, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson RKP:n Pohjanmaan piirin kokouksessa lauantaina.

Valinnanvapausmalli uusiksi

– Valinnanvapaus voidaan toteuttaa kymmenillä eri tavoilla. Hallitus on valinnut vaikeimman tien. Hallituksen mallin mukaisesti julkinen terveydenhuolto yhtiöitettäisiin laajamittaisesti ja kerralla. Meidän selkeä näkemys on, että hallituksen valinnanvapausmalli on liian monimutkainen, luo massiivista byrokratiaa ja uhkaa nostaa hoidon kustannuksia – vaikka päinvastaista yritetäänkin väittää.

Henriksson epäilee, että uusi hallintoporras on vastaus ongelmiin.

Hallitus ei välitä ennaltaehkäisevästä työstä

Kokoomus ajaa härkäpäisesti valinnanvapautta ja vaativat nyt yhden parhaimmista ennaltaehkäisevistä palveluista, neuvoloiden, tuomista valinnanvapauden ja markkinoiden piiriin.

- Suomessa voidaan olla ylpeitä neuvolajärjestelmästämme, jolla on ollut merkittävä vaikutus lasten ja perheiden hyvinvointiin. Mahdolliset ongelmat on huomattu ajoissa, ennen vaikeuksien kasaantumista. Maamme johtavat asiantuntija varoittavat nyt neuvoloiden yksityistämisestä. Hallituksen on kuunneltava heitä, Rehn-Kivi sanoo.

Nyt tarvitaan täysremontti

- Lukuisat asiantuntijat ovat täystyrmänneet hallituksen valinnanvapausmallin. Se on sekava, byrokraattinen ja uhkaa lisätä kustannuksia. Siksi se on ehdottomasti valmisteltava huolellisesti uudelleen, sanoo Henriksson.

- Nyt ei esityksen hiominen auta, vaan tarvitaan täysremontti.Ihmettelin suuresti pääministerin äskeistä lausuntoa, jonka mukaan hallituksen esitys annettaisiin jo ensi viikolla. Voi vain kuvitella miten paljon lausunnonantajien mielipiteitä tullaan huomioimaan, jos lopullinen esitys annetaan vain viikko lausuntokierroksen päättymisen jälkeen.

Pages

Subscribe to RSS - valinnanvapaus