Työllisyys

RKP:n varjobudjetti: Palkansaajalle on jäätävä enemmän käteen

Tarvitsemme veropolitiikkaa, jossa palkansaajalle jää enemmän käteen kuin tällä hetkellä. Tarvitsemme kansallisen pitkän aikavälin mielenterveysohjelman ja sellaisen uudistuksen perhevapaisiin, jossa tasa-arvo ja isien rooli korostuvat.

Yllä on muutama keskeinen poiminta Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ja RKP:n vaihtoehtobudjetista, joka esiteltiin torstaina Helsingissä.

Onko hallitus viimeinkin vapaa perussuomalaisista kahleista?

RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz peräänkuuluttaa nyt niitä tarpeellisia uudistuksia, joita ei Perussuomalaisten aikana hallituksessa voinut toteuttaa.

- Perussuomalaiset ovat kerta toisensa jälkeen onnistuneet kaatamaan hallituskumppaneiden esille nostamia uudistusaloitteita. Sinisellä tulevaisuudella ei kuitenkaan ole puolueohjelmaa tai puolueorganisaatiota, jotka ohjaisivat tulevia linjauksia. Olisiko nyt mahdollista uudistaa perhevapaajärjestelmä tai luopua ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta, Adlercreutz kysyy.

Kustannusten nousua ja riittämättömiä työllisyystoimenpiteitä

Henrikssonin mielestä hallitus esittelee myös hyviä päätöksiä kuten päivähoitomaksujen alentaminen ja opintotuen huoltajakorotus. Hänen mukaansa riihen suurin tavoite eli hallituksen työllisyystoimet ovat kuitenkin riittämättömiä.

- Hallitus sanoo edelleen tavoittelevansa 72 prosentin työllisyysastetta. Kuitenkaan konkreettisia työllisyyttä parantavia toimenpiteitä ei hallituksen puoliväliriihessä löytynyt tarpeeksi. Hallitus ei ole saavuttamassa omaa tavoitettaan. Tämä on vakava asia, koska uusien työpaikkojen luominen on paras tapa saada maamme talous kuntoon, sanoo Henriksson.

RKP:ltä resepti työllisyyden parantamiseksi

– Suomen täytyy uudistaa työmarkkinoita ja siihen tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, joilla luodaan uusia työpaikkoja ja parannetaan yleistä ilmapiiriä. Meillä ei ole varaa odottaa, sanoo Wallin. Ruotsalainen eduskuntaryhmä haluaa panostaa työntekijään ja peräänkuuluttaa uutta keskustelukulttuuria työpaikoilla. Kahdentoista kohdan toimenpidearsenaaliin kuuluu myös kansallinen työhyvinvointiohjelma, tarveharkinnan poistaminen ja kotitalousvähennyksen korottaminen.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä tuo työllisyysehdotuksia Sipilälle

– Suomeen täytyy luoda lisää työpaikkoja. Työ on ihmisille tärkeä ja tarvitsemme hyviä veronmaksajia, jotta voidaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Jos ehdotuksemme vain kelpaavat niin mielellään tarjoamme niitä hallitukselle ilman tekijänoikeudellisia vaatimuksia, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

Alkuperäinen ajatus oli koota koko oppositio pohtimaan hallituspuolueiden kanssa yhteisiä työllisyystoimenpiteitä, mutta se osoittautui liian vaikeaksi. Ruotsalainen eduskuntaryhmä päätti kuitenkin valmistella oman ehdotuksen ennen hallituksen puoliväliriihiä.

Työmarkkinoita uudistettava inhimillisesti

Hän peräänkuuluttaa paikallisen sopimisen lisäämistä, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan ja turhan byrokratian poistamista, perhevapaiden uudistamista sekä työhyvinvointiin panostamista.

- RKP esitteli jo kesällä kymmenen konkreettista toimenpidettä työllisyyden parantamiseksi. Jokainen näistä toimenpiteistä on paitsi toteuttamiskelpoinen, verotuloja lisäävä ja lähtee ihmisestä. Työmarkkinoita uudistettaessa ei saa unohtaa tärkeintä resurssia eli työntekijöitä, Henriksson sanoo.

Järjettömästä veneverosta luopuminen on järkevää

– Hallitus teki tänään yhden koko vaalikautensa parhaista päätöksistä peruuttamalla itse keksimänsä vene- ja moottoripyöräveron. RKP on vastustanut tätä järjetöntä veroa siitä asti, kun ulkoministeri Soini ylpeästi julkisti sen budjettiriihen jälkeen. Tämän jälkeen hallituksen omatkin laskelmat ovat osoittaneet, että verojen tuotto olisi heikko ja että verot aiheuttaisivat häiriöitä ja työttömyyttä vene- ja moottoripyörä-aloilla. Hyvä, että järjen ääni nyt voitti. Samalla voi kysyä miksi tätä veroa ylipäätänsä esitettiin, sanoo Stefan Wallin.

Pages

Subscribe to RSS - Työllisyys