Social- och hälsovårdsreformen

Henriksson: Pääministerin tulisi ottaa kokonaisvastuu maamme kaksikielisyyden edistämisestä

Henrikssonin mukaan kansalliskielten edistämiseksi tehdään hyvää työtä monella eri suunnalla, mutta kenelläkään ei tällä hetkellä ole kokonaisvastuusta tästä.

- Suurin ongelma on se, ettei kenelläkään vaikuta olevan kokonaisvastuuta kansalliskieltemme edistämisestä, tai halua ottaa tätä vastuuta. Viime vaalikaudella annettu kansalliskielistrategia antaisi hyvän perustan tälle työlle. Nyt tarvittaisiin poliittista tahtoa sen toteuttamiseen. Toivon, että pääministeri näyttäisi tässä suuntaa, sanoo Anna-Maja Henriksson

Nyt tarvitaan täysremontti

- Lukuisat asiantuntijat ovat täystyrmänneet hallituksen valinnanvapausmallin. Se on sekava, byrokraattinen ja uhkaa lisätä kustannuksia. Siksi se on ehdottomasti valmisteltava huolellisesti uudelleen, sanoo Henriksson.

- Nyt ei esityksen hiominen auta, vaan tarvitaan täysremontti.Ihmettelin suuresti pääministerin äskeistä lausuntoa, jonka mukaan hallituksen esitys annettaisiin jo ensi viikolla. Voi vain kuvitella miten paljon lausunnonantajien mielipiteitä tullaan huomioimaan, jos lopullinen esitys annetaan vain viikko lausuntokierroksen päättymisen jälkeen.

Hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus ei takaa parempaa hoitoa.

- Hallituksen malli tulee lisäämään byrokratiaa. Kun halutaan parantaa terveydenhuoltoa, ei ratkaisu siihen ole uuden hallintotason luominen. Kaiken lisäksi maakunnilla ei ole todellista itsehallintoa. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä mihin uudistus johtaa. Hallituksen ei pitäisi pelata tällaista uhkapeliä kun kyse on kansalaisten terveydestä, sanoo Henriksson.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin sanoo, että valinnanvapaus terveydenhuollossa on sinänsä hyvä asia mutta sillä pitää olla selkeät raamit ja systeemin tulee olla järkevästi rakennettu.

Rehn-Kivi: Soten säästöt ovat kääntymässä kuluiksi

Valtiovarainministeriön teettämän selvityksen mukaan digitalisaatio tarjoaa kunnille jopa 700 miljoonan euron säästöpotentiaalin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi varoittaa, että nämäkin säästöt uhkaavat jäädä sote- ja maakunta-uudistuksen moninkertaisten kustannusten jalkoihin.

- Vaikka rahaa ja muita resursseja olisikin, on täysin päätöntä luulla, että digitalisointiprojektien läpiviemisen aikataulu tulisi pitämään. Nyt on painettava jarrua, jotta voimme mahdollistaa järkevän ja harkitun uudistuksen, Rehn-Kivi sanoo.

SFP mäter regeringens förtroende

– Jourreformen borde inte ha behandlats separat från hela den stora social- och hälsovårdsreformen. Vår bedömning är att jourreformen i sin nuvarande form inte tryggar de språkliga grundrättigheterna i praktiken. Beredningen har dessutom varit bristfällig och delvis vilseledande. Sista droppen var att regeringsfronten sade nej till att grundlagsutskottet i slutskedet skulle granska reformförslagets grundlagsenlighet, motiverar SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson misstroendeklämmen.

Total nonchalans av språkhänsyn och förnuft

Partiordförande Anna-Maja Henriksson säger att beslutet blottar en fullständig nonchalans av landets tvåspråkighet.
– Regeringen kunde ha valt en annan väg, som skulle ha varit lätt att ta. 12+1-modellen hade varit ett rejält beslut för befolkningen såväl i Österbotten som i Södra Österbotten (Seinäjoki) och också med tanke på personalen i Seinäjoki. Detta är ett olyckligt beslut som har pressats fram med en forcerad tidtabell, utan att man brytt sig om att det finns graverande fel i beredningen, säger Henriksson.

Pages

Subscribe to RSS - Social- och hälsovårdsreformen