Vårdreform

Valinnanvapausmalli uusiksi

– Valinnanvapaus voidaan toteuttaa kymmenillä eri tavoilla. Hallitus on valinnut vaikeimman tien. Hallituksen mallin mukaisesti julkinen terveydenhuolto yhtiöitettäisiin laajamittaisesti ja kerralla. Meidän selkeä näkemys on, että hallituksen valinnanvapausmalli on liian monimutkainen, luo massiivista byrokratiaa ja uhkaa nostaa hoidon kustannuksia – vaikka päinvastaista yritetäänkin väittää.

Henriksson epäilee, että uusi hallintoporras on vastaus ongelmiin.

Nyt tarvitaan täysremontti

- Lukuisat asiantuntijat ovat täystyrmänneet hallituksen valinnanvapausmallin. Se on sekava, byrokraattinen ja uhkaa lisätä kustannuksia. Siksi se on ehdottomasti valmisteltava huolellisesti uudelleen, sanoo Henriksson.

- Nyt ei esityksen hiominen auta, vaan tarvitaan täysremontti.Ihmettelin suuresti pääministerin äskeistä lausuntoa, jonka mukaan hallituksen esitys annettaisiin jo ensi viikolla. Voi vain kuvitella miten paljon lausunnonantajien mielipiteitä tullaan huomioimaan, jos lopullinen esitys annetaan vain viikko lausuntokierroksen päättymisen jälkeen.

Hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus ei takaa parempaa hoitoa.

- Hallituksen malli tulee lisäämään byrokratiaa. Kun halutaan parantaa terveydenhuoltoa, ei ratkaisu siihen ole uuden hallintotason luominen. Kaiken lisäksi maakunnilla ei ole todellista itsehallintoa. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä mihin uudistus johtaa. Hallituksen ei pitäisi pelata tällaista uhkapeliä kun kyse on kansalaisten terveydestä, sanoo Henriksson.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin sanoo, että valinnanvapaus terveydenhuollossa on sinänsä hyvä asia mutta sillä pitää olla selkeät raamit ja systeemin tulee olla järkevästi rakennettu.

Jerkku: Fel i lagförslaget tär på regeringens trovärdighet

– Detta tär allvarligt på regeringens trovärdighet. Det tål att upprepas att vi inte kräver mer än ­andra. Vi vill bara ha en likvärdig rätt till vård säger Jerkku.

– Österbottningar måste också få den vård de behöver och bli förstådda av vårdpersonalen. Därför är det enda rätta att Vasa centralsjukhus blir det trettonde sjukhuset med omfattande jour. Finland är ett tvåspråkigt land där både den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rättigheter att få service på sitt språk tryggas enligt lag, säger Jerkku.

Hallitus pelaa vaarallista peliä saaristossa!

Verkkolehti Kommuntorget uutisoi 19.9.2016, että maakuntauudistuksen jälkeen kaksikielisyys ja saaristo-olosuhteet eivät enää toimi kriteereinä valtionosuuksia myönnettäessä uusille maakunnille. Hartaana toiveena on myös se, että uudet maakunnat kykenevät jakamaan resurssit oikeudenmukaisesti.

Turkulaisen kansanedustajan ja valtion saaristoasiain neuvottelukunnan jäsenen Stefan Wallinin (RKP) mukaan muutoksen perusteluista paistaa läpi kunnioituksen puute niitä erityisratkaisuja kohtaan, joita edelleen vaaditaan elävän kaksikielisen saariston ylläpitämiseksi.

Pages

Subscribe to RSS - Vårdreform