SOTE

Miten käy sosiaalihuollon?

- Hyvä, että maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin ja että valinnanvapauteen siirrytään vasta vuonna 2021. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten ja varsinkin missä sosiaalipalvelut järjestetään, sanoo Rehn-Kivi.

Sosiaali- ja vanhuspalvelut ovat lähipalveluita, jotka on järjestettävä yhteisymmärryksessä yksilön ja perheen kanssa ja asiakkaiden tarpeet tuntevien toimijoiden taholta. Kun kunnat eivät saa olla mukana tuottamassa palveluita, toiminta ja hoito uhkaavat etääntyä potilaasta.

Henriksson jätti lakialoitteen päiväkirurgiasta

Yle uutisoi keskiviikkona, että Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen on huolissaan päivystysvaatimuksen vaikutuksiin yksityispuolen alihankintana tekemiin nukutusleikkauksiin. Hänen mukaansa tällaiset leikkaukset uhkaavat loppua kokonaan, mikäli hallituksen kaavailema malli astuu voimaan. RKP:n puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson vahvistaa Tuomisen huolen.

Myös yksityiset toimijat kärsivät sote-uudistuksesta

Näitä toimenpiteitä saisi jatkossa tehdä ainoastaan sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen yhteispäivystys.

- Hallitus puhuu yhdellä suulla valinnanvapauden laajentamisesta ja esittää sitten säädöksiä, jotka supistavat valinnanvapautta entisestään. Onko tämä todella ollut kokoomuksen tarkoitus valinnanvapaudesta säädettäessä? Että yksityisten toimijoiden mahdollisuutta tehdä päiväkirugisia nukutusta vaativia leikkauksia käytännössä melkein kielletään, kysyy RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella.

Kunnille annettava oikeus tuottaa sote-palveluita

- Mihin perustuu hallituksen linjaveto, että kaikki muut tahot paitsi kunnat saavat oikeuden tuottaa palveluita? Miksi kaikista toimijoista suljetaan pois juuri ne, joilla on kaikkein kattavin kokemus juuri palveluiden tuottamisesta, Henriksson kysyy tänään Helsingissä järjestettävillä Kuntamarkkinoilla.

- Minusta kunnille tulisi antaa oikeus tuottaa palveluita. Kaikki muu olisi kerta kaikkiaan lyhytkatseista.

Hallitus pelaa uhkapeliä sote-uudistuksella

Lakiehdotuksessa todetaan muun muassa, että ”kokonaisuutena arvioiden valinnanvapauden toteuttaminen lakiehdotuksen mukaisella tavalla heikentää maakunnan itsehallintoa ja lisää hallinnon ja talouden hoidon monimutkaisuutta.”

- Hallitus ottaa tällä uudistuksella valtavia riskejä. En tiedä miten yksikään ministeri voi nukkua yötään rauhassa, kun asiaan liittyy niin paljon kysymysmerkkejä. Miksi hallitus ajaa tätä uudistusta, vaikka riskit ovat hyvin tiedossa, kysyy Henriksson.

Älkää juosko pää edellä seinään

- Arvoisa hallitus, tehkää uudelleen ja tehkää paremmin. Kuunnelkaa asiantuntijoita, lukekaa lausunnot ja ottakaa opiksenne. Laittakaa potilas keskiöön, antakaa sosiaalihuollon jäädä kuntiin. Tehkää yksinkertaisempi valinnanvapauden malli, kehittäkää palvelusetelijärjestelmää, älkääkä ainakaan siirtäkö neuvoloita valinnanvapauden piiriin. Antakaa pienemmille yrityksille mahdollisuus osallistua hoitopalveluiden tuottamiseen täydentämään julkista sektoria. Älkää luoko maahan kaaosta, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson RKP:n Pohjanmaan piirin kokouksessa lauantaina.

Kuntia ei saa työntää heikoille jäille

- Maakunnat tulevat vuokraamaan kiinteistöt ensimmäisen kolmen vuoden ajan. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on epävarmaa. Parhaat kiinteistöt vuokrataan jatkossakin, mutta huonokuntoiset tai ei-tarkoituksenmukaisilla tonteilla olevat kiinteistöt tuskin kiinnostavat maakuntia. Lainat jäävät kunnille, ja pahimmassa tapauksessa ne saavat vastuulleen myös ongelmakiinteistöt. Mitä kunta tekee terveyskeskuksella, jota kukaan ei halua vuokrata, kysyy kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Neuvolapalvelut turvattava

MTV3:n tiistaisessa puheenjohtajapaneelissa kokoomuksen Petteri Orpo julisti ensin paatoksellisesti, että hallitus ei "Arvo Ylpön perintöä tällä [sote-uudistuksella] pilaa", mutta totesi heti seuraavassa lauseessa neuvolatoiminnan siirtyvän maakuntien sote-keskuksiin.

- Neuvolajärjestelmä on Suomen parhaita keksintöjä, ja sitä ei missään nimessä saa vaarantaa. Vaadin hallituspuolueita nyt yksiselitteisesti lupaamaan, että kaikissa Suomen kunnissa jatkossakin saa neuvolapalvelua lähellä sinua, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Pages

Subscribe to RSS - SOTE