Rehn-Kivi: Soten säästöt ovat kääntymässä kuluiksi

Hallitus väittää, että sote-uudistus hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Mistä säästöt tulevat? Ainakin toistaiseksi esitetyt laskelmat povaavat ennemmin kustannusten nousua kuin laskua.

Valtiovarainministeriön teettämän selvityksen mukaan digitalisaatio tarjoaa kunnille jopa 700 miljoonan euron säästöpotentiaalin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi varoittaa, että nämäkin säästöt uhkaavat jäädä sote- ja maakunta-uudistuksen moninkertaisten kustannusten jalkoihin.

– Vaikka rahaa ja muita resursseja olisikin, on täysin päätöntä luulla, että digitalisointiprojektien läpiviemisen aikataulu tulisi pitämään. Nyt on painettava jarrua, jotta voimme mahdollistaa järkevän ja harkitun uudistuksen, Rehn-Kivi sanoo.

Maakuntien muutosjohtajien arvioiden mukaan tänä vuonna pelkästään maakunta-uudistukseen tarvitaan 30 miljoonaa euroa, joista nyt on budjetoitu 9 miljoonaa. Ensi vuonna uudistukseen tarvitaan 80-100 miljoonaa euroa, ja ICT-järjestelmiin 150-200 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi pelkästään välttämättömien kertaluonteisten ICT-muutosten kustannukset ovat 500-900 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi nykyisten tietojärjestelmien uudistamisen kustannukset vuosina 2017-2026 ovat arviolta 1-2 mrd. euroa.

– Hallitus väittää, että sote-uudistus hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Mistä säästöt tulevat? Ainakin toistaiseksi esitetyt laskelmat povaavat ennemmin kustannusten nousua kuin laskua.

– Kun kustannukset nousevat esimerkiksi ICT:stä, maakuntahallinnosta ja uudelleen organisoinnista johtuen, eikä veroja voi korottaa, on lähes väistämätöntä, että potilasmaksut nousevat ja palvelutarjonta heikkenee.

Me olemme perustuslakifundamentalisteja

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on huolissaan hallituksen asenteesta perustuslakia kohtaan lainvalmistelun yhteydessä.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson jätti eriävän mielipiteen Tenojokisopimuksesta

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jätti tänään lausuntonsa Suomen ja Norjan välisestä niin kutsutusta Tenojokisopimuksesta, joka koskee Tenojoen kalastusoikeuksia.

Lue seuraava artikkeli