Kunnat kantavat taloudelliset riskit

Maakuntauudistus ja siihen liittyvä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vielä täysin auki ja tämä luo epätietoisuutta kunnissa. Kunnat eivät voi suunnitella taloutta pitkällä tähtäimellä ja monet investoinnit jäävät tekemättä.

Etenkin esitetty rahoitusmalli, jossa kaikki kunnat menettävät samansuuruisen osuuden verotuloistaan, kohtelee kuntia epäoikeudenmukaisesti.

– Kunnat, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin ja onnistuneet järjestämään terveydenhuoltonsa kustannustehokkaasti, ovat suurimpia häviäjiä ja tulevaisuudessa enemmän tai vähemmän riippuvaisia valtionosuuksista, sanoo kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi keskustelussa ensi vuoden budjetista.

Myös sote-kiinteistöt, jotka voivat jäädä kunnille kun maakunnan vuokraamisvelvollisuus päättyy, on iso huolenaihe. Moni kunta suunnittelee jo nyt, ehkä hätiköiden, kiinteistöjen ja toiminnan myymistä yksityisille hoitoalan yrityksille.

– Kuntien tulisi saada tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja myös tulevissa maakunnissa. Kiinteistöt ja asiantuntemus ovat jo olemassa ja järjestely mahdollistaisi parhaan mahdollisen palveluiden integraation kuntien ja maakuntien välillä.

Suomen kielen asemaa vahvistettava Pohjoismaiden neuvostossa

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmin mukaan olisi hyvin valitettavaa, mikäli syntyisi sellainen kuva, että Ahvenanmaa vastustaisi Suomen kielen vahvempaa asemaa Pohjoismaiden neuvostossa.

Lue edellinen artikkeli

Myös yksityiset toimijat kärsivät sote-uudistuksesta

Hallituksen esitys sote-uudistukseksi on johtanut absurdiin tilanteeseen. Sekä monilta pieniltä sairaaloilta että lähes kaikilta yksityisiltä toimijoilta oltaisiin kieltämässä kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka vaativat muuta kuin paikallispuudutusta.

Lue seuraava artikkeli