Hallitus sivuuttaa asiantuntijat ja kääntää takkinsa

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää keskustajohtoisen hallituksen esitystä päivystysuudistukseksi iskuna vasten monien alueiden, kaupunkien ja kansalaisten kasvoja.

Henriksson huomauttaa, että uudistusta ei tehdä palvelun parantamiseksi, vaan ennennäkemättömän keskittämisinnon ja kustannusmetsästyksen innoittamana.

– Hallitus on valinnut ajaa alas maan aluesairaalat. Raahen, Pietarsaaren, Forssan ja Jämsän kaltaisilla paikkakunnilla ei saa jatkossa hoitaa edes suunniteltua päiväkirurgiaa. Hallitus on valinnut jakaa maan kahteentoista täyden päivystyksen keskussairaalaan oikeutettuun A-maakuntaan ja kuuteen B-maakuntaan, joilta nämä oikeudet puuttuvat. Missä on logiikka, missä oikeus, missä huoli kaikkien ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta, kysyy Henriksson.

Hallitus ei ole kyennyt perustelemaan miksi esimerkiksi Seinäjoella tulisi olla täyden päivystyksen sairaala, mutta Vaasassa ei. Useat asiantuntijat, niiden joukossa Sitra ja THL, ovat todenneet Vaasan olevan loogisempi vaihtoehto päivystäväksi sairaalaksi. Hyvän työllistymisasteen ja positiivisten väestöpohjallisten tulevaisuusnäkymien ansioista Pohjanmaan maakunta on yksi maan elinvoimaisimmista. Vaasan keskussairaalan hoitotulokset ovat jatkuvasti olleet korkealla tasolla.

– Ei ole olemassa ainuttakaan asiapohjaista argumenttia Vaasan täyden päivystyksen sairaalaa vastaan. Jopa ilman kielellisen näkökulman huomioimista olisi hallituksen pitänyt tulla tähän johtopäätökseen. Mutta ei. Lisäksi hallitus on päättänyt sivuuttaa täysin Eurooppaneuvoston asiantuntijakomitean, joka viimeksi joitakin viikkoja sitten painotti turvallisten ruotsin- ja saamenkielisten hoitoratkaisujen tärkeyttä.

– Viime eduskuntavaalien alla perussuomalaiset lupasivat, että he peruisivat päivystysasetuksen. Silloin kyseessä oli 1000 synnytyksen raja. Nyt kun kyseessä on suoranainen pienten sairaaloiden teurastus, ovat perussuomalaisten äänet vaienneet. Tässäkin kysymyksessä Soini ja kumppanit ovat kääntäneet takkinsa.

Henriksson påminner regeringen om att vi lever i ett tvåspråkigt land

Finland är, och har alltid varit, ett tvåspråkigt land där både den finsk- och den svenskspråkiga befolkningens rättigheter att få service på sitt språk tryggas enligt lag.

Lue edellinen artikkeli

Prioritera utbildningen och sysselsättningsåtgärder

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist påpekar i sitt inlägg i debatten om oppositionspartiernas skuggbudgeter i riksdagen idag att ökad sysselsättning, utbildning, forskning och innovationer behövs för att få ekonomins hjul i rullning.

Lue seuraava artikkeli