Veronica Rehn-Kivi

Miten käy sosiaalihuollon?

- Hyvä, että maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin ja että valinnanvapauteen siirrytään vasta vuonna 2021. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten ja varsinkin missä sosiaalipalvelut järjestetään, sanoo Rehn-Kivi.

Sosiaali- ja vanhuspalvelut ovat lähipalveluita, jotka on järjestettävä yhteisymmärryksessä yksilön ja perheen kanssa ja asiakkaiden tarpeet tuntevien toimijoiden taholta. Kun kunnat eivät saa olla mukana tuottamassa palveluita, toiminta ja hoito uhkaavat etääntyä potilaasta.

Kunnat kantavat taloudelliset riskit

Etenkin esitetty rahoitusmalli, jossa kaikki kunnat menettävät samansuuruisen osuuden verotuloistaan, kohtelee kuntia epäoikeudenmukaisesti.

- Kunnat, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin ja onnistuneet järjestämään terveydenhuoltonsa kustannustehokkaasti, ovat suurimpia häviäjiä ja tulevaisuudessa enemmän tai vähemmän riippuvaisia valtionosuuksista, sanoo kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi keskustelussa ensi vuoden budjetista.

Henkilöstön massasiirroista voi tulla pommi

- Suunnitelmassa on monta kohtaa, joista tulisi keskustella. Nämä ovat kysymyksiä, jotka pienillä panostuksilla voivat tuottaa isoja säästöjä, kuten työhyvinvointi, sanoo Rehn-Kivi.

Suomen talous menettää vuosittain jopa 25 miljardia euroa työkyvyttömyyseläkkeiden, sairauspoissaolojen, sairaana työskentelyn ja työtapaturmien takia. Parempi työhyvinvointi säästää miljardeja ja parantaa yksilöiden elämänlaatua.

Hallitus ei välitä ennaltaehkäisevästä työstä

Kokoomus ajaa härkäpäisesti valinnanvapautta ja vaativat nyt yhden parhaimmista ennaltaehkäisevistä palveluista, neuvoloiden, tuomista valinnanvapauden ja markkinoiden piiriin.

- Suomessa voidaan olla ylpeitä neuvolajärjestelmästämme, jolla on ollut merkittävä vaikutus lasten ja perheiden hyvinvointiin. Mahdolliset ongelmat on huomattu ajoissa, ennen vaikeuksien kasaantumista. Maamme johtavat asiantuntija varoittavat nyt neuvoloiden yksityistämisestä. Hallituksen on kuunneltava heitä, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi huolissaan eurooppalaisesta yhteistyöstä

- Brexitin jälkeen käydään myös tänä vuonna monet ratkaisevat vaalit Euroopassa, kuten presidentinvaalit Ranskassa ja liittovaltiovaalit Saksassa. Kysymys nationalismista on erittäin ajankohtainen ja olen huolestunut kehityksestä myös Suomen kannalta. Pienenä ja demokraattisena maana olemme riippuvaisia yhteistyöstä, sekä taloudellisesti että turvallisuuden kannalta, sanoo Rehn-Kivi.

Sotekaaos

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on ilmoittanut, että valinnanvapauden käyttöön ottoa koskevat aikataulut menevät uusiksi. Hallitus on tähän mennessä kieltäytynyt kuuntelemasta maan johtavia asiantuntijoita.

- Eduskunta on joutunut ottamaan kantaa tähän valtavaan uudistukseen pala palalta, ilman mahdollisuutta saada selvyyttä kokonaisuudesta. Aikataulu on täysin kestämätön ja mahdoton. Nyt koko uudistustyö tulisi laittaa jäihin, ennen kuin sitoudumme johonkin sellaiseen, mitä on myöhemmin mahdotonta korjata, sanoo Rehn-Kivi.

Sote-terveisiä Ruotsista

- Valinnanvapaus on todella lisännyt epätasa-arvoa terveydenhuollossa. Kustannukset ovat nousseet ja Tukholmassa on ylitarjontaa yksityisistä toimijoista, kun taas syrjäseuduilla saattaa toimia vain yksi julkinen terveysasema. Pirstaleinen järjestelmä ei suosi monisairaita ihmisiä, vaan nimenomaan niitä, jotka eivät hoitoa tarvitse, sanoo Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi: Soten säästöt ovat kääntymässä kuluiksi

Valtiovarainministeriön teettämän selvityksen mukaan digitalisaatio tarjoaa kunnille jopa 700 miljoonan euron säästöpotentiaalin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi varoittaa, että nämäkin säästöt uhkaavat jäädä sote- ja maakunta-uudistuksen moninkertaisten kustannusten jalkoihin.

- Vaikka rahaa ja muita resursseja olisikin, on täysin päätöntä luulla, että digitalisointiprojektien läpiviemisen aikataulu tulisi pitämään. Nyt on painettava jarrua, jotta voimme mahdollistaa järkevän ja harkitun uudistuksen, Rehn-Kivi sanoo.

Pages

Subscribe to RSS - Veronica Rehn-Kivi