Veronica Rehn-Kivi

Suomen pitää myös tulevaisuudessa olla syövänhoidon mallimaa

Meidän pitäisi, esimerkiksi, panostaa nykyistä enemmän niiden ihmisten jälkiseurantaan, jotka ovat nuorena sairastaneet syövän ja saaneet sytostaattihoitoja. On osoittautunut, että näillä henkilöillä on muita suurempi alttius saada jälkivaikutuksia myöhemmin elämässä, kuten sydän- ja verisuonisairauksia. Meidän on huolehdittava sekä ennaltaehkäisevän hoidon riittävistä resursseista, että jo tervehtyneiden ihmisten jälkiseurannasta. Sote-uudistus tuo myös mukanaan uusia haasteita.

Miten käy sosiaalihuollon?

- Hyvä, että maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin ja että valinnanvapauteen siirrytään vasta vuonna 2021. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten ja varsinkin missä sosiaalipalvelut järjestetään, sanoo Rehn-Kivi.

Sosiaali- ja vanhuspalvelut ovat lähipalveluita, jotka on järjestettävä yhteisymmärryksessä yksilön ja perheen kanssa ja asiakkaiden tarpeet tuntevien toimijoiden taholta. Kun kunnat eivät saa olla mukana tuottamassa palveluita, toiminta ja hoito uhkaavat etääntyä potilaasta.

Kunnat kantavat taloudelliset riskit

Etenkin esitetty rahoitusmalli, jossa kaikki kunnat menettävät samansuuruisen osuuden verotuloistaan, kohtelee kuntia epäoikeudenmukaisesti.

- Kunnat, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin ja onnistuneet järjestämään terveydenhuoltonsa kustannustehokkaasti, ovat suurimpia häviäjiä ja tulevaisuudessa enemmän tai vähemmän riippuvaisia valtionosuuksista, sanoo kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi keskustelussa ensi vuoden budjetista.

Henkilöstön massasiirroista voi tulla pommi

- Suunnitelmassa on monta kohtaa, joista tulisi keskustella. Nämä ovat kysymyksiä, jotka pienillä panostuksilla voivat tuottaa isoja säästöjä, kuten työhyvinvointi, sanoo Rehn-Kivi.

Suomen talous menettää vuosittain jopa 25 miljardia euroa työkyvyttömyyseläkkeiden, sairauspoissaolojen, sairaana työskentelyn ja työtapaturmien takia. Parempi työhyvinvointi säästää miljardeja ja parantaa yksilöiden elämänlaatua.

Hallitus ei välitä ennaltaehkäisevästä työstä

Kokoomus ajaa härkäpäisesti valinnanvapautta ja vaativat nyt yhden parhaimmista ennaltaehkäisevistä palveluista, neuvoloiden, tuomista valinnanvapauden ja markkinoiden piiriin.

- Suomessa voidaan olla ylpeitä neuvolajärjestelmästämme, jolla on ollut merkittävä vaikutus lasten ja perheiden hyvinvointiin. Mahdolliset ongelmat on huomattu ajoissa, ennen vaikeuksien kasaantumista. Maamme johtavat asiantuntija varoittavat nyt neuvoloiden yksityistämisestä. Hallituksen on kuunneltava heitä, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi huolissaan eurooppalaisesta yhteistyöstä

- Brexitin jälkeen käydään myös tänä vuonna monet ratkaisevat vaalit Euroopassa, kuten presidentinvaalit Ranskassa ja liittovaltiovaalit Saksassa. Kysymys nationalismista on erittäin ajankohtainen ja olen huolestunut kehityksestä myös Suomen kannalta. Pienenä ja demokraattisena maana olemme riippuvaisia yhteistyöstä, sekä taloudellisesti että turvallisuuden kannalta, sanoo Rehn-Kivi.

Sotekaaos

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on ilmoittanut, että valinnanvapauden käyttöön ottoa koskevat aikataulut menevät uusiksi. Hallitus on tähän mennessä kieltäytynyt kuuntelemasta maan johtavia asiantuntijoita.

- Eduskunta on joutunut ottamaan kantaa tähän valtavaan uudistukseen pala palalta, ilman mahdollisuutta saada selvyyttä kokonaisuudesta. Aikataulu on täysin kestämätön ja mahdoton. Nyt koko uudistustyö tulisi laittaa jäihin, ennen kuin sitoudumme johonkin sellaiseen, mitä on myöhemmin mahdotonta korjata, sanoo Rehn-Kivi.

Pages

Subscribe to RSS - Veronica Rehn-Kivi