SFP-RKP

Henriksson: Sjukhuscentraliseringen bör läggas på is

- Regeringen drev för ett år sedan igenom en lag som centraliserar all dagkirurgi till centralsjukhusen från och med 1.1.2018, med undantag av vissa mindre sjukhus inom ett universitetssjukhusområde. De mindre sjukhusen nedmonteras genom att man fråntar dem rätten att göra operationer som kräver nedsövning. Nu besluter regeringen mittiallt att valfriheten utvidgas också gällande specialsjukvården. Hur är det här möjligt, då det nyligen beslöts att all dagkirurgi ska centraliseras till centralsjukhusen, frågar Anna-Maja Henriksson.

Teemme kaikkemme pysäyttääksemme rahanpesun

Osana tätä työtä Torvalds vieraili helmikuussa Maltalla ja tapasi muun muassa keskiviikkona murhatun toimittaja Daphne Caruana Galizian.

- Tämä on hirvittävä uutinen. Erityisen raskaalta se tuntuu minulle entisenä toimittajana. Ajatukset ovat nyt tietysti Daphne Galizian perheen ja ystävien luona. Tapahtuneesta tekee entistä kauheamman sen, että näin suunniteltu murha tapahtuu jäsenvaltiossa, joka aktiivisesti on vastustanut rahanpesun vastaista työtä. Vierailuni Maltalla ei antanut hyvää kuvaa, ja tämä jos jokin osoittaa epätoivoista tarvetta muutokselle, Torvalds sanoo.

Dan Ekholmista RKP:n uusi lehdistöpäällikkö

Ekholmilla (48) on pitkä kokemus toimittajantyöstä Ylellä. Viimeisimpänä hän on toiminut TV-nytt -ohjelman politiikan toimittajana. Aikaisemmin hän toimi seitsemän vuotta uutispäällikkönä. Ekholm on lisäksi toiminut kirjeenvaihtajana Tukholmassa, Brysselissä ja Berliinissä. Lisäksi hän on toiminut lehdistöneuvoksena Suomen Tukholman suurlähetystössä.

- Odotan innolla jännittävää työtä politiikan keskiössä. Suomalainen politiikka ei ole ollut näin jännittävää sitten 1970-luvun, Ekholm sanoo.

Adlercreutz: Hyvä, että hallitus taas kuuntelee viisaampiaan

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz pitää peruutusta tervetulleena.

- Hallitus lupasi, ettei verotuksen pitänyt kiristyä, mutta kiinteistöveroprosentin kanssa olisi ilmeisesti voinut pelata. Korotus olisi tarkoittanut kunnille yhteensä 48 miljoonan euron lisätuloa – mutta ei kaikille. Ne kunnat, joilla menee hyvin, ovat halunneet pitää kiinteistöveron alarajalla – ja niille tämä kyseenalainen lisätulo olisi kohdistunut, Adlercreutz sanoo.

Miten käy sosiaalihuollon?

- Hyvä, että maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin ja että valinnanvapauteen siirrytään vasta vuonna 2021. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten ja varsinkin missä sosiaalipalvelut järjestetään, sanoo Rehn-Kivi.

Sosiaali- ja vanhuspalvelut ovat lähipalveluita, jotka on järjestettävä yhteisymmärryksessä yksilön ja perheen kanssa ja asiakkaiden tarpeet tuntevien toimijoiden taholta. Kun kunnat eivät saa olla mukana tuottamassa palveluita, toiminta ja hoito uhkaavat etääntyä potilaasta.

Pages

Subscribe to RSS - SFP-RKP