Henriksson jätti lakialoitteen päiväkirurgiasta

28.09.2017

- Hyvä, että kansanedustajille on selvinnyt sote-esityksen hullunkurisuus, Henriksson sanoo.

Yle uutisoi keskiviikkona, että Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen on huolissaan päivystysvaatimuksen vaikutuksiin yksityispuolen alihankintana tekemiin nukutusleikkauksiin. Hänen mukaansa tällaiset leikkaukset uhkaavat loppua kokonaan, mikäli hallituksen kaavailema malli astuu voimaan. RKP:n puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson vahvistaa Tuomisen huolen.

- Huolimatta hallituksen väitetystä halusta laajentaa valinnanvapautta, on esitys sote-uudistukseksi johtamassa absurdiin tilanteeseen. Sekä monilta pieniltä sairaaloilta että lähes kaikilta yksityisiltä toimijoilta oltaisiin kieltämässä kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka vaativat muuta kuin paikallispuudutusta. Näitä toimenpiteitä saisi jatkossa tehdä ainoastaan sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen yhteispäivystys. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki pienemmät nukutusta vaativat leikkaukset keskitetään keskussairaaloihin. Se ei voi olla järkevää terveyspolitiikkaa. Tämä rajoittaa valinnanvapautta ja pienempien sairaaloiden toimintaedellytyksiä huomattavasti, Henriksson sanoo.

Tämä ajattelematon linjaus selvisi Henrikssonille Pietarsaaren kaupungin ministeriöltä saamasta vastineesta. Yksi supistetun toiminnan uhan alla olevista sairaaloista on Pietarsaaren Malmin sairaala. Asia on kuitenkin kansallinen ja koskettaa monia tahoja ja varsinkin potilaita ympäri Suomea.

Henriksson jättää tänään lakialoitteen asian korjaamiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut kansanedustajia kaikista eduskuntapuolueista. Ainoastaan Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmästä ei ole aloitteen allekirjoittaneita.

Author: