Maakuntauudistus johtaa demokratiavajeeseen

30.03.2017

Maakuntauudistus vaikuttaa suoraan pienemmillä paikkakunnilla asuvien suomalaisten mahdollisuuteen osallistua päätöksentekoon.

Kuntiin verrattuna päätöksentekijöiden suhteellinen määrä vähenee maakunnissa, minkä seurauksena esimerkiksi Uudenmaan maakunnan harvaan asuttujen alueiden asukkailla on häviävän pienet mahdollisuudet vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin.

- Tällainen demokraattisten oikeuksien heikentäminen ei ole hyväksyttävää, sanoo tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, RKP:n kansanedustaja Thomas Blomqvist.

- Jotta perusoikeudet toteutuisivat, on voitava luottaa siihen, että kaikkien suomalaisten demokraattiset oikeudet ovat samanarvoisia ja toteutuvat käytännössä. Hallituksen esitys maakuntauudistukseksi ei täytä näitä kriteerejä.

Blomqvist avasi tänään yhdessä pääministeri Juha Sipilän kanssa oikeusministeriön ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan juhlaseminaarin demokratiasta. Avauspuheessaan Blomqvist otti esiin demokratian kehityksen ja tulevaisuuden. Seminaari päättää Suomi 100 -juhlavuoden demokratiaviikot maaliskuun lopussa.

Author: